BiH
0

PSBiH na zajedničkoj sjednici razmatra poslovanje javnog RTV sistema

FENA
Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj zajedničkoj sjednici u Sarajevu razmatraju poslovanje Javnog RTV sistema BiH i mjere za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju za 2005. i 2006. godinu.

U dokumentu koji je parlamentarcima dostavljen od BHRT-a navodi se da je poslovanje Javnog servisa BiH u uvjetima čekanja primjene zakona o Javnom RTV sistemu koje traje već više od dvije godine rezultirao manjim prilivom finansijskih sredstava od očekivanog iz dva primarna izvora finansiranja BHRT-a - RTV takse i marketinga.

To se prije svega odnosi na izostanak zakonom predviđene raspodjele prihoda od marketinga po stopi 50 posto BHRT, 50 posto entitetski emiteri.

Također, dosljedno nije primjenjivana ni zakonska obaveza uplata RTV takse u dijelu naplate putem vlastite inkaso službe koju obavljaju entitetski emiteri.

Navodi se da Zakon predviđa uplatu naplaćenih prihoda od RTV takse ''odmah''.

RTRS je uplate po ovom osnovu iz 2006. vršio u 2007. godini, a za 2007. nisu uplaćeni prihodi niti od jednog entitetskog emitera, što predstavlja grubo kršenje zakona o Javnom RTV sistemu, navodi se u ovom dokumentu.

Ističe se da iz tih razloga BHRT posluje u uvjetima izrazitog nedostatka sredstava za finansiranje redovne djelatnosti. Poseban problem je naslijeđeno stanje dugovanja koja datiraju još od odluke o osnivanju Javnog RTV servisa BiH, ali i ranije iz vremena bivšeg javnog preduzeća RTVBiH.

Kako se navodi u dokumentu ukupna potraživanja BHRT-a na dan 31.12.2007. godine iznosila su 18.828.380 KM.

Između ostalog ističe se da iz raspoloživih prihoda BHRT (RTV taksa i marketing) nije moguće sanirati potrebe u tekućem poslovanju, a posebno investirati značajna sredstava u razvoj i tehničko-tehnološku obnovu zastarjelih produkcionih kapaciteta i prijenosne i emisione mreže.

Realni izvori iz kojih je moguće alimentirati sve obaveze u narednom periodu su vlastite unutrašnje rezerve BHRT koje je moguće provesti kroz različite oblike racionalizacije poslovanja, neminovno povećanje prihoda te pomoć države i angažiranje međunarodne zajednice.

''Kao što se može vidjeti iz pregleda obaveza i potraživanja BHRT-a na dan 31.12.2007. godine ukupne obaveze su veće od potraživanja za 6.114.479 KM'', navodi se između ostalog u dostavljenom dokumentu.

Tokom diskusije je između ostalog rečeno da se ne radi samo o servisu nego i o Javnom RTV sistemu BiH koji pored Javnog RTV servisa ima još tri subjekta – RTV Federacija BiH, RTVRS i korporaciju.

Kao problem je istaknuto i nefunkcioniranje korporacije koja je, kako je rečeno, ''u povoju'' ili je uopće nema, a bez korporacije ovo što imamo sada ne može funkcionirati.

Također je rečeno da se postojeći zakoni samo djelomično implementiraju te da je potrebno osigurati njihovo potpuno provođenje.

Neki od poslanika smatraju da su za ovakvo stanje u Javnom RTV servisu krive i državne institucije, parlament i Vijeća ministara, te da ima smisla da država sa svojim instrumentima, pa i finansijski, učestvuje u rješavanju ovih problema. S druge strane neki su isticali da država ne treba pokrivati finansijske gubitke te da bi to predstavljalo miješanje u rad ove kuće.

Čulo se i mišljenje da je najveća odgovornost za ovakvo stanje na menadžmentu te da menadžment mora zajedno s upravnim odborom naći način kako prevazići postojeće stanje.

Također je rečeno i to da parlament treba istrajati u traženju odgovornosti za stanje u Javnom RTV servisu.

Nakon pauze za ručak bit će nastavljena rasprava.