BiH
0

PSBiH: Međusobne optužbe i prije usvajanja dnevnog reda

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) današnju sjednicu počeo je raspravom o prijedlogu poslanika SNSD-a da se u dnevni red uvrsti prijedlog zaključka kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da pokrene postupak identifikacije imovine bivšeg Saveza komunista BiH i provede odgovarajuće zakonske procedure kako bi se ona oduzela od sadašnjih korisnika.

Poslanik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija predložio je da se zaduži Vijeće ministara da pokrene postupak identifikacije stanja i pravnog statusa imovine bivšeg Saveza komunista BiH, napominjući kako je SDPBiH pravni i politički sljednik SKBiH.

Uslijedila je rasprava, međusobne optužbe, replike…

Poslanici još nisu okončali raspravu o prijedlogu dnevnog reda današnje sjednice na kojoj bi, između ostalog, trebalo da razmatraju prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Prijedlog ovog zakona uz jedan broj amandmana podržala je i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH.

Predloženi zakon je izazvao negativne reakcije javnosti zbog toga što bi, bude li usvojen u predloženom obliku, plaće pojedinih državnih zvaničnika bile nerealno visoke.

SDPBiH organizirao je danas u podne ispred zgrade PSBiH proteste protiveći se usvajanju predloženog zakona.

Poslanici bi danas, između ostalog, trebali razmatrati i prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar sporazuma CEFTA koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović.

Na dnevnom redu bi se trebali naći i prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH i prijedlog zakona o fiskalnom vijeću BiH.

Predstavnički dom danas neće razmatrati inicijativu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića za razrješenje ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja te zamjenika ministara civilnih poslova Senada Šepića i odbrane Igora Crnatka zbog sukoba interesa.

Kolegij doma je odlučio da se ova inicijativa uvrsti u dnevni red naredne sjednice.