BiH
5

PSBiH će naknadno odlučiti o smanjenju minutaže oglašavanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine večeras nije konačno odlučio, već će se desiti naknadno, o rezoluciji koju je predložila grupa poslanika tražeći odgađanje primjene odluke koja nalaže smanjenje minutaže za marketinške poruke u javnim RTV servisima.

Rezolucija je, naime, podržana općom, ali ne i entitetskom većinom glasova na sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu, zbog čega će morati na usaglašavanje Kolegija Doma. Odluku o smanjenju dozvoljene minutaže sa šest na četiri minute po jednom satu za marketinške poruke u programima javnih RTV servisa donijelo je u drugoj polovini ove godine Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Odgodu primjene te odluke RAK-a rezolucijom je tražilo nekoliko poslanika u Predstavničkom domu iz Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak". Preciznije, oni su tražili da u Parlament bude dostavljena analiza o finansijskim prilikama i stvarnim potrebama RTV servisa, a do tada, da odluka RAK-a bude odgođena.

Za razliku od ove rezolucije, poslanici su na današnjoj sjednici konačno odlučili, te odobrili, Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đugum. Taj zakon sprječava da pojedinci ili paravojne formacije iz BiH učestvuju u organizovanim sukobima u kriznim žarištima u svijetu.

Podržani su također principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH, kojima su propisani način za pokretanje i provođenje prekršajnog postupka protiv stranih pravnih lica te izvršenje izrečenih novčanih kazni. Dopune se odnose na strana pravna i odgovorna lica, odnosno na prekršaje koje oni počine na teritoriju BiH ako imaju poslovnu jedinicu ili predstavništvo u našoj zemlji, kao i na subjekte koji nemaju pravnu sposobnost, ali samostalno nastupaju u pravnom prometu u BiH. Rok za zadržavanje putne isprave prekršiocu te vrste, koji nema prebivalište u BiH, ovim izmjenama se produžava sa 24 na 72 sata.

Prihvaćeno je i da mandat istražnoj parlamentarnoj komisiji za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba te stanja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kojoj ističe mandat sutra, bude produžen do 28. februara iduće godine.

Poslanici nisu odobrili na ovoj sjednici zahtjev njihovog kolege iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Živkovića da Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH bude razmotren po hitnom postupku. Tako će taj zakonski akt ostati u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Naknadno će, međutim, Kolegij Doma odlučivati o zahtjevu poslanika iz Saveza za bolju budućnost BiH Mirsada Đuguma da Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom bude razmotren po hitnom postupku.

Sjednica Predstavničkog doma je završena.