BiH
40

PS BiH: Zbog poplava bh. parlamentarci ne idu na kolektivni godišnji odmor?

Anadolija
Prema prvobitnim planovima, zastupnici i delegati, ali i većina uposlenika Parlamentarne skupštine BiH trebala je koristiti kolektivne godišnje odmore u trajanju od tri sedmice, u augustu.

Međutim, nakon najnovijeg stanja uzrokovanog poplavama u Bosni i Hercegovini, moguće je da pauze u radu zakonodavne vlasti ove godine uopće ne bude, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Ferid Buljubašić, sekretar Zajedničke službe PS BiH. 

"Razmatrali smo da li kolektivni godišnji odmor u trajanju od tri sedmice početi od 28. jula, Ramazanskog bajrama, ili početak pomjeriti za 4. august. To je ono što je bilo prema ranijem kalendaru. No, moguće je da august bude radni i da kolektivnih godišnjih odmora, kao pauze, sada nemamo", kazao je Buljubašić. 

On je naveo i da će odluku o tome hoće li august biti radni ili ne donijeti sama Parlamentarna skupština BiH. 

"Zahtjevi zastupnika izneseni na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH su da se na svakoj narednoj sjednici na početku podnese izvještaj o stanju vezano za sanaciju štete uzrokovane poplavama. Takvi zaključci i opredijeljenja mogli bi pomjeriti utvrđeni kalendar i raspored zasjedanja zakonodavnog tijela", ocijenio je Buljubašić. 

On je istakao kako je prema ranije utvđenom kalendaru dogovoreno da sjednica Predstavničkog doma PS BiH bude 12, te krajem juna, odnosno početkom jula. 

O mogućem redefiniranju zasjedanja u junu i julu, navodi Buljubašić, odlučit će Kolegij na narednoj sjednici, kao i o tome da li će u augustu biti parlamentarnih sjednica ili ne. 

Još se ne zna ni kako će Parlamentarna skupština BiH raditi u septembru, kada od 12. počne zvanična izborna kampanja za opće izbore u BiH.

Do sada je praksa bila da PS BiH ne zasjeda tokom izborne kampanje, osim u hitnim slučajevima.