BiH
0

PS BiH: Održan prijem u povodu božićnih praznika

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnici hrvatskog naroda u institucijama BiH organizirali su večeras, u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) prijem u povodu predstojećeg praznika Božića.

Domaćini prijema bili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

Prijem je počeo klapskim izvođenjem tradicionalnih božićnih pjesama te intoniranjem himne BiH. Goste je, uime domaćina, prigodnim govorom pozdravio Čović koji je istakao da ove božićne praznike prati ozračje nestabilnosti i nesigurnosti te brige za budućnost.

Novom recesijskom valu, kazao je Čović, pogodujemo svojom zaokupljenošću drugim prioritetima. Izostaje osjećaj zajedničke brige za najosjetljivije, najizloženije i najranjivije.

"Političke suprotstavljenosti nas vidno udaljavaju od zajedničkih europskih vrijednosti, a sve izraženije nas vraćaju u prošlost. Neriješeno hrvatsko pitanje, ustavna nejednakost hrvatskog naroda otkrivaju sve slabosti našeg Ustava i Izbornog zakona. Danas mora svima biti jasno da osnova funkcioniranja BiH i njene budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njenih građana", zaključio je Čović.

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkih stranaka u BiH, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, vjerskih zajednica i nevladinih organizacija kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.