Tužilaštvo BiH
0

Prvooptuženi u slučaju Korićanske stijene priznao krivicu

Sarajevo-x.com
Prvooptuženi za zločin na Korićanskim stijenama potpisao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, javlja BIRN - Justice Report.

Damir Ivanković, jedan od osmorice optuženih za strijeljanje oko 200 civila na Korićanskim stijenama, potpisao je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, te pristao da svjedoči protiv ostalih optuženih u ovom slučaju.

"Članom 10 ovog sporazuma optuženi se izjasnio da želi da svjedoči o ovom događaju i svim ratnim dešavanjima na ovom području", kazala je tužiteljica Slavica Terzić, te dodala da će nakon što Sud razmotri sporazum tražiti i razdvajanje postupka.

Razmatranje sporazuma, osmog po redu pred Sudom BiH, zakazano je za 29. juni 2009. godine.

Ivanković je zajedno sa Zoranom Babićem, Gordanom Đurićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije,optužen da je 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama učestvovao u strijeljanju 200 civila iz Prijedora.

O ubistvima na Korićnaskim stijenama, u korist Tužilaštva BiH, na ovom ročištu svjedočio je zaštićeni svjedok KO12, koji je sredinom juna 1992. godine odveden u logor Keraterm, odakle je početkom augusta prebačen u Trnopolje.

"Keraterm je logor za nesrbe u Prijedoru. Zloglasni logor u kojem smo bili zlostavljani", kazao je svjedok, te je dodao da im je u Trnopolju rečeno da mogu napustiti Prijedor ukoliko u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) "izvadimo odjavnicu, da ostavljamo sve", što su i učinili.

"Mi smo se 21. augusta priključili u konvoj prema Travniku. U logoru smo propatili, bili smo nesigurni, svako je mogao doći da nas odvede bez ikakvog razloga i nama je odgovarao svaki put iz Prijedora. Sve nam je bilo bolje nego ostati tu. Čuli smo da taj konvoj vodi komšija Boško Stupar, koji je bio komandir interventnog voda, i to nam je ulijevalo sigurnost", prisjetio se svjedok.

Prema njegovim riječima, toga dana je sreo Stupara, koji mu je rekao da "ovaj put ide Dado Mrđa", ali da će sve biti u redu.

Darko Mrđa, bivši pripadnik interventnog voda specijalne policijske jedinice iz Prijedora, pred Tribunalom u Haagu osuđen je na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama.

"Bilo je puno ljudi, civila sa kesama i djecom. Bila je tu civilna i vojna policija, mnoštvo uniformisanih lica naoružanih do zuba. Bilo je autobusa i kamiona sa ceradom. Sa ženom i djecom od tri i sedam godina sam ušao u zadnji kamion. U mom kamionu je bio Dado Mrđa", rekao je svjedok.

Kako je dalje ispričao, tokom puta prema Vlašiću nekoliko puta su se zaustavljali i Mrđa im je svaki put davao kesu koju su trebali napuniti nakitom i novcem. Također se prisjetio da je negdje pred kraj vožnje vidio da je njegov kamion prošao pored dva autobusa koji su stajali.

"Kad smo došli na Vlašić kamion je stao i vojnik nam je rekao da izađemo i pokupimo svoje stvari. Bilo je tu dosta vojske nepoznate. Dade Mrđe i ove pratnje iz Prijedora više nije bilo. Mi smo krenuli niz brdo da što prije ostavimo te vojnike iza nas. Dugo smo pješačili kroz šumu i naišli smo na Armiju BiH koja nas je vodila do Turbeta", završio je svjedok KO12.