BiH
210

Prvomajski protesti u Tuzli: 1.500 radnika na ulici traži svoja prava

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sindikat Solidranosti, koji je u osnivanju, organizovao je u prijepodnevnim satima mirnu protesnu šetnju od devastirane zgrade Sodaso, prema zgradama pravosudnih institucija, sjedištu sindikata pa do Trga slobode.

Sakib Kopić, predstavnik radnika Polihema, kaže kako je protesna šetnja okupila oko 1.500 obespravljenih radnika sa područja Tuzlanskog kantona.

"Bili su radnici koji se svake srijede u mjesecu okupljaju ispred zgrada pravosudnih institucija, ali i radnici koji su danas prvi put sa nama. Nažalost, nije bilo puno omladine. Mi se borimo za svoja prava, ali i za njih. Jer ako se pokrene Dita, Konjuh ili bilo koje drugo preduzeće i naša omladina imat će šanse za zaposlenje", kaže Kopić.

U najavi protestne šetnje predstavnici Sindikata Solidarnosti pozvali su predstavnike izvršne vlasti i općinske načelnike da im se pridruže.

"Nama je danas podršku dala kompletna Vlada TK na čelu sa premijerom Bahrijom Umihanićem. Sa nama je bio i tuzlanski načelnik Jasmin Imaković. Njihov dolazak nas ohrabruje, a oni su svojim gestom pokazali kako su uz narod i kako podržavaju narod", kaže Kopić.

Skup je protekao dostojanstveno, a nije bilo obraćanja političara. Kopić kaže kako je predlagao premijeru Umihaniću da se obrati, ali da je on rekao kako bi ti u sadašnjem trenutku moglo biti kontraproduktivno.

Nakon dvosatne protesne šetnje obespravljeni radnici su se razišli, a naredno okupljanje ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK zakazali su za 7. maj.