BiH
73

Prvomajska budnica u Zenici: Sve je isto samo radničke klase nema

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zeničane su jutros po 89. put na prvomajsku budnicu probudili duvači Kulturno umjetničkog društva "Željezara Zenica" koji su se tradicionalno provozali zeničkim ulicama.

Više od 20-tak članova duvačkog orkestra "Željezara Zenica" jutros se po 89. put provozalo zeničkim glavnim saobraćajnicama gdje su svoje sugrađane počastili tradicionalnim notama, a zauzvrat su nagrađivani pićem i hranom.

Jedan od starijih članova KUD "Željezara" Alojz Centellege je kazao kako je današnja budnica njegova 53. u njenoj dugogodišnjoj tradiciji.

"Tradicionalno obilazimo naše stare muzičare, a sada u orkestru imamo mnogo mlađih članove iz Muzičke škole u Zenici, tako da nas je u orkestru ostalo još dvojica ili trojica starijih", izjavio je Centellege.

Rukovodilac orkestra Azur Bijedić, danas je vodio prvomajsku budnicu u kojoj je učestvovalo više od 20 muzičara.

"Ovo je naša tradicionalna 89. budnica koja se organizuje od prvog dana od osnivanja ovog orkestra. Danas smo zajedno sa članovima muzičke škole odsvirali naše tradicionalne marševe 'In harmony', 'Happy' maršing bendove, 'Pozdrav Bosni' i 'Splitske kale' po kojima smo najprepoznatljiviji", izjavio je Bijedić.

Učenica Prve gimnazije u Zenici, Nejla Kalabušić već pet godina je članica duvačkog orkestra, a danas je svirala svoju petu budnicu.

"Naš orkestar je spoj mladih i starih ljudi koji vole muziku i uživaju u njoj. Među mlađim kolegama su učenici srednjih zeničkih škola i Srednje muzičke škole koji sa velikim nestrpljenjem čekaju svaku prvomajsku budnicu", izjavila je Kalabušić.

Zeničanka Enesa Ređović od svoje 5. godine sa roditeljima je dočekivala prvomajsku budnicu, a danas više decenija poslije nastavlja tradiciju gdje učesnike orkestra počasti pićem.

"Od svoje pete godine pratim prvomajsku budnicu. Dok sam bila dijete dočekivali smo ih kod Komiteta, a orkestar je tada vodio veliki muzičar Botić i od tada do danas sve ponavljam. Više nema radničke Zenice, sve smo mi tome krivi. Prije smo imali besplatne stanove, posao, a danas zbog društva i onog što je društvo uradilo nemamo ništa", kazala je Ređović.

Orkestar je nakon prolaska Travničkom ulicom u Zenici posjetio zeničkog ugostitelja Rasima Salčinovića koji ih je tradicionalno nagradio pićem i hranom, nakon čega su se uputili posjeti starim muzičarima.