BiH
20

Prvog jula političarima dajemo otkaz i uskraćujemo im novac i moć

Piše: A. P.
S protesta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S protesta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bliži se 30. juni, rok do kojeg su građani Bosne i Hercegovine političarima u svojoj zemlji dali rok da usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju. O reakcijama i aktivnostima koje planiraju u slučaju da zahtijevano ne bude ispunjeno razgovarali smo sa aktivistom Šemsudinom Maljevićem.

Za Klix.ba Maljević je otkrio da, iako pred sobom imaju kratak vremenski period, građani spontano okupljeni uslijed nezadovoljstva neradom političara, aktivno provode kampanju kojom animiraju ljude u zemlji i inostranstvu.

"Prvog jula mi u suštini dajemo otkaz i parlamentarcima i onima na drugim nivoima vlasti. Naravno, prvenstveno parlamentarcima. Oni su nas iznevjerili, iznevjerili su našu djecu. Dok smo mi govorili o JMB-u, oni su o izborima i političkim poenima, dok smo mi govorili o djeci, oni su mislili o novcu", poručuje Maljević i dodaje: "U tome je naša moć, mi imamo poluge moći u svojim rukama jer je to naš novac i naši izbori. Ljude na to treba podsjetiti".

Ovaj aktivista je uvjeren da će se ljudi odlučiti na građanski neposluh i da će im ovaj primjer biti prilika koju neće ispustiti.

"Priča se nastavlja. Moć imamo i iskoristit ćemo je. Porukama koje nam šalju i domaći političari i međunarodna zajednica očigledno je da smo napravili svojevrstan potres i ovo buđenje pojedinca sada treba nastaviti", ističe naš sagovornik.

O konkretnim potezima koje planiraju javnost će biti pravovremeno obaviještena, dodao je.

Na pitanje da li očekuju da će do 30. juna zahtjevi građana zaista biti ispunjeni, odgovorio je: "Vođeni iskustvom, mi idemo na najgoru varijantu".