BiH
0

Prvog dana zime i do 16 stepeni

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U BiH će sutra, prvog dana zime, preovladavati pretežno oblačno, dok će na jugu i ponegdje na zapadu povremeno padati kiša, a po kotlinama i uz riječne tokove biti magle i sumaglice.

Jutarnja temperatura iznosit će od nula do sedam, na jugu do 12 stepeni, a najviša dnevna od šest do 12, na jugu zemlje do 16 stepeni Celzijusovih.

Puhati će slab do umjeren vjetar, južnog i jugozapadnog smjera.

U BiH danas je bilo umjereno do pretežno oblačno, uz slabu kišu u južnim i jugozapadnim područjima. 

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica jedan stepen, Sokolac dva, Zenica tri, Drvar četiri, Srebrenica i Ivan-sedlo pet, Derventa, Jajce, Livno, Mostar, Prijedor, Sanski Most i Ljubuški šest, Sarajevo i Bugojno sedam, Banjaluka, Bijeljina i Doboj osam, Čapljina devet, Gradačac 10, Tuzla 11, Trebinje i Neum 13 i Bihać 14 stepeni.

Ove godine zima u BiH i na sjevernu Zemljinu poluloptu stiže 22. decembra u 0.39 sati i trajaće do 21. marta naredne godine, kada će početi proljeće, saopšteno je iz METEOBiH-a.

Zima počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju po nebu stigne do najniže tačke na svom putu. U stvarnosti Zemlja kruži oko Sunca i zato se kaže da je ovo kretanje Sunca samo prividno. 
Najduža noć u godini u BiH biće 22. decembra, a obdanica će biti najkraća.