Drago Kalabić, SNSD
0

"Prvo parlamentarna većina, pa ostalo"

SRNA
Drago Kalabić
Drago Kalabić
Poslanici SNSD-a na sutrašnjem nastavku konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iznijeće svoj stav da iza prijedloga za članove Kolegijuma Predstavničkog doma treba da stoji parlamentarna većina, ista koja će potom birati i Vijeće ministara.

"Mimo toga ništa ne treba raditi", rekao je danas Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Drago Kalabić ističući da parlamentarnu većinu treba da čine predstavnici sva tri naroda i pobjedničkih stranaka na opštim izborima.

Prema njegovim riječima, SNSD ne želi učestvovati u nastojanju stranaka potpisnica platforme da se iz vlasti na nivou BiH izbaci čitav jedan narod. 

"Na potezu su stranke iz Federacije BiH koje treba da se dogovore o kandidatima za hrvatskog i bošnjačkog člana Kolegijuma, koji treba da budu predstavnici a ne pripadnici svoga naroda", naglasio je Kalabić.

Navodeći da SNSD ne bježi od formiranja vlasti Kalabić je rekao da bi sve mimo formiranja vlasti mimo stavova ove stranke samo još više produbilo krizu i podjele u BiH.

"Do sada je uvijek dogovorena ili izabrana većina formirala Vijeće ministara, zašto bi sada bio presedan", zaključio je Kalabić.

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Adnan Bašić za sutra je, na inicijativu SDS-a, zakazao nastavak konstitutivne sjednice ovog doma.
Novoizabrani poslanici na sjednici 30. novembra položili su zakletvu, a da bi konstituisanje Predstavničkog doma bilo okončano potrebno je da bude izabran tročlani Kolegijum i komisiju za izbor Vijeća ministara BiH.