BiH
19

Prvo obraćanje javnosti v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH: Prihvatit ćemo opravdane kritike

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dva mjeseca nakon stupanja na funkciju v. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić se prvi put obratila javnosti. Ona je u svom obraćanju kazala da su u proteklom periodu poduzeli niz aktivnosti radi osiguranja efikasnog rada Tužilaštva BiH.

"U proteklom periodu održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiteljima i uposlenicima tužilaštva, kao i sa dužnosnicima partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, radi dogovora o zajedničkoj suradnji i aktivnostima u narednom periodu. Javnosti mogu reći da ćemo u narednom periodu, nakon okončanih istraga, donijeti tužiteljske odluke u nekim vrlo bitnim predmetima, organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti", kazala je Tadić.

Ona je istakla da o radu Tužilaštva BiH najbolje govore dosadašnji rezultati. Kako kaže, u ovoj godini Tužilaštvo BiH navršava 13 godina postojanja i primiče se brojci od 5.000 osoba optuženih za kaznena djela ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, finansijskog i poreznog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti.

"U pogledu procesuiranja ratnih zločina prepoznat je rad ovog tužilaštva i dostigli smo broj od blizu 640 optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a procenat osuđujućih presuda je više od 80 posto. U proteklih 12 godina, tužitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1.797 optuženih osoba", kazala je ona.

Dodala je da je Sud BiH od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u predmetima Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, izrekao pravomoćne osuđujuće presude za 1.139 osoba. Procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužilaštva BiH je iznad 90 posto.

"Javnost zna da su u proteklom periodu uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su znatno ugrožavali sigurnost građana naše zemlje. Samo u predmetima za kaznena djela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od blizu 10,2 miliona KM. Za kaznena djela neovlaštenog prometa opojnim drogama za period od četiri godine, podignute su optužnice protiv 248 osoba", rekla je Tadić.

Dodala je da je u predmetima za porezne utaje i finansijski kriminal samo u jednom predmetu, npr. Čago i drugi, oduzeta nezakonita imovinska korist od 7,5 miliona KM. Izrečene su pravomoćne presude za kaznena djela terorizma u trajanju od blizu 150 godina zatvora.

"Tužilaštvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga. Uvijek smo otvoreni za konstruktivan dijalog. Želim istaći da je Tužilaštvo BiH institucija svih građana naše zemlje i u narednom periodu nastavljamo intenzivno raditi na procesuiranju svih kaznenih djela iz naše nadležnosti, a građanima, medijima, udruženjima žrtava, nevladinim organizacijama te domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama zahvaljujemo za podršku koju nam pružaju", zaključila je Tadić.