UIO BiH
0

Prvo izmijeniti zakon pa objaviti spisak poreznih dužnika u BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Mora se izmijeniti zakon da bi bio objavljen spisak poreznih dužnika u BiH, a konačan dogovor o tom pitanju trebalo da se postigne već na narednoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO).

Predsjedavajući tog tijela Nikola Špirić potvrdio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da će na narednoj sjednici UOUIOBiH imati sve prijedloge izmjene Zakona o postupku indirektnog oporezivanja da bi došli u situaciju da se objavi spisak dužnika.

"Zalažem se za to i mislim da se spisak dužnika mora objavljivati, ali nisam čovjek koji kaže da bilo šta treba raditi mimo zakona", kazao je Špirić i dodao da postoji njegova podrška da se zakon mijenja, ako je to potrebno da bi se spisak dužnika objavio.

S ovim stavom složio se i direktor UIOBiH Miro Džakula.

"Sada idemo u izmjenu ne samo člana 52. Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, nego i na cjelovitu izmjenu zakona, što zahtijeva određeni rok", dodao je Džakula.

Ipak, danas na sjednici UOUIOBiH nisu razmatrane te izmjene, ali Džakula tvrdi da hoće na narednom zasjedanju.

"Predložili smo izmjenu člana 1. i člana 12. tog zakona i nadamo se da će se to usvojiti na idućoj sjednici", kazao je Džakula i ponovio stav UOUIO da nema potrebe da pojedini podaci i spiskovi budu tajni, s tim da se mora voditi računa i o poštivanju zakona.