BiH
172

Prvih stotinu sadnica i otvaranje Kapije kompleksa "Memorijalna šuma 8.372"

Piše: E. A.
Na lokalitetu Posestra na području općine Goražde danas će početi implementacija projekta "Memorijalna šuma 8.372" u spomen na žrtve genocida u Srebrenici.

Riječ je o projektu koji je pokrenulo Muftijstvo goraždansko, a u okviru kojeg je planirana sadnja 8.372 stabla različitih kultura. Ovaj projekat su prihvatili Vlada BPK i Općina Goražde, a stručni nadzor povjeren je Javnom preduzeću Bosansko-podrinjske šume Goražde.

Kako je najavljeno bit će zasađeno prvih stotinu sadnica projekta i otvaranje Kapije "Memorijalna šuma 8.372". Prethodno će u Islamskom kulturnom centru u Goraždu biti prezentiran ovaj projekat koji je osim lokalnih vlasti dobio podršku i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Cilj projekta je da se u spomen na žrtve Genocida u Srebrenici zasadi 8.372 stabala različitih kultura koje će trajno podsjećati na žrtve srebreničkog genocida. Ukupno 8.372 osobe će iz svojih sredstava kupiti po jednu sadnicu i zasaditi je sami. Želja organizatora je da se na taj način svi učesnici vežu za projekat i svojim doprinosom pomognu njegovu realizaciju.

Cijena jedne sadnice je nešto veća u odnosu na nabavnu cijenu koja je 10 KM, a razlikom se planiraju pokriti troškovi uređenja parcela, izgradnje amfiteatra, ulaznog trijema i drugih dijelova Kompleksa.

Ovakvim pristupom Organizator je postavio cilj da Projekat sam sebe finansira, a realizacija kompletnog projekta planirana je do 2017. godine.