Nakon 15 godina
0

Prvi vjerski obred na temeljima Ferhadije

FENA
Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić danas je, prvi put nakon 15 godina, predvodio vjerski obred na temeljima džamije Ferhadija u Banjoj Luci koja se obnavlja.

Cerić je ovaj dan nazvao praznikom, a zajedno je s banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem izrazio nadu da će uskoro biti organizirana i donatorska večera za završetak obnove Ferhadije.

Muftija Čamdžić je kazao da očekuje da će ova džamija do zime biti sazidana do kupole.

Govoreći o pomoći koja dolazi za gradnju Ferhadije, Čamdžić je pomenuo i da je Grad Banja Luka prije petneasetak dana dao finansijsku podršku od 50.000 KM Medžilisu islamske zajednice Banja Luka.

"To je veoma lijepa poruka i nadam se da će ih biti i naredne godine", dodao je banjalučki muftija.

Cerić je kazao da je zadovoljan dinamikom i kvalitom radova na obnovi Ferhadije, ali i izrazio očekivanje i da će preostale porušene džamije u Banjoj Luci biti obnovljene.

"Ovo je provjera koliko smo ovih zadnjih godina radili na miru i pomirenju uz, naravno, sve ono što svako od nas pamti", rekao je poglavar Islamske zajednice.

Džamija Ferhadija djelomično je bila uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine oko 03.05 sati, od srpskih nacionalista. Nakon prvog rušenja, vlasti RS-a su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula.

Sledećeg dana porušeni su i ostaci Ferhadije, a ostali su bez odgovora svi apeli zvaničnika Islamske zajednice tadašnjem gradonačelniku Banje Luke Predragu Radiću da preostali fragmenti džamije ne budu bačeni na gradsko smetljište.

Sva pisma su ostala bez odgovora.

Ferhadija je izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture 16 stoljeća.