BiH
0

Prvi svjedok Karadžićeve odbrane ruski pukovnik Demurenko

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Prvi svjedok odbrane bivšeg predsejdnika Republike Srpske Radovana Karadžića bit će ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je tokom rata u BiH bio angažiran u UNPROFORU u Sarajevu.

Demurenko je sopstvenom istragom utvrdio da minobacačka granata, koja je 28. augusta 1995. ispred sarajevske pijace Markale ubila 43, a ranila 75 osoba, nije bila ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je vrhovni komandant bio Karadžić.

Ruski oficir o tome je već svjedočio pred Tribunalom, u okviru odbrane tadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS generala Dragomira Miloševića, koji je u Tribunalu osuđen na 29 godina zatvora za zločine u Sarajevu.

Na Karadžićevom spisku 16 svjedoka, koje odbrana namjerava da izvede u drugoj polovini oktobra, su još vojni posmatrač UN, Irac Paul Conwey i kanadski pripadnici UNPROFOR-a John Russell, Michel Gauthier i Stephan Joudry.

Među prvim Karadžićevim svjedocima su i oficir Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stevan Veljović, kao i Blagoje Kovačević, Dušan Škrba, Milorad Džida, Dragan Maletić, Slavko Gengo, te četiri zaštićena svjedoka.

Dokazni postupak odbrane Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, trebalo bi da počne 16. oktobra, saopćio je BIRN.