Protest radnika Vitezita
0

Prvi "stanovnici" ispred Vlade FBiH ove godine

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Obespravljeni radnici Vitezita prvi su "stanovnici" ove godine koji su ove godine doselili na plato ispred zgrade Vlade FBiH, gdje su odlučili boraviti sve dok njihovi zahtjevi ne budu riješeni.

Radnici Vitezita jučer su stigli u Sarajevo, a imaju namjeru ostati tu sve dok ne bude riješen njihov radno-pravni status i kojima nije uvezan radni staž.

Predstavnici radnika sastali su se predstsavnicima vlade, premijerom Nerminom Nikšićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljem, koji su barem na riječima iskazali spremnost da riješe njihove probleme.

Oni prije svega traže vraćanje u matičnu evidenciju radnika odakle su izbrisani 15. aprila 1993. godine, te uvezivanje staža svim radnicima kojima to nije učinjeno do sada.

Više stotina radnika "Vitezita" zahtijeva stavljanje van snage ranije napravljenih spiskova za penzionisanje, zatim omogućavanje odlaska u penziju radnicima koji ispunjavaju uslove i vraćanje na posao preostalih radnika, kao i zaustavljanje zapošljavanja novih radniku, te smjenu Nadzornog odbora.

Novi mandatari u Vlade FBiH na startu su naišli na nagomilane probleme, a sada su dobili i svoje prve demonstrante. Ostaje nam da vidimo da li će radnici Vitezita biti jedini ili će se još radnika nekog od preduzeća pojaviti ispred zgrade Vlade FBiH.