BiH
0

Prvi sastanak NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH

FENA
Prvi sastanak NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH, kojim je predsjedavao zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak, održan je u srijedu u Ministarstvu odbrane BiH.

Crnadak je istaknuo značaj uspostavljanja Koordinacijskog tima za učešće BiH u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir (PfP), te koordinacije svih ministarstava u Vijeću ministara u vezi s aktivnostima naše zemlje za prijem u NATO.

Članovima tima na sastanku se obratio savjetnik za politička pitanja u NATO-ovom štabu u Sarajevu Bruce McLane, koji je naglasio značaj prijema BiH u punopravno članstvo NATO-a i odgovornost Koordinacijskog tima za djelovanje u tome pravcu.

Također, za rad Koordinacijskog tima data je puna podrška i ponuđena pomoć NATO-ovog štaba u Sarajevu.

Razmotrena je informacija o radu bivše državne međuresorne komisije za NATO i PfP, kao i zadaci vezani za realizaciju Seminara o individualnom partnerskom akcijskom planu (IPAP), koji će se od 15. do 17. oktobra održati u Sarajevu.

NATO koordinacijski tim uspostavljen je odlukom Vijeća ministara BiH od 13. septembra i ima odgovornost za koordinaciju svih međuresornih aktivnosti u vezi sa realizacijom obaveza BiH koje proizilaze iz sudjelovanja naše zemlje u PfP-u, kao i u vezi s prijemom BiH u punopravno članstvo NATO saveza.

Koordinacijski tim Vijeća ministara BiH čine predstavnici ministarstava odbrane, vanjskih poslova, sigurnosti, finansija i trezora, pravde, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa, izbjeglica i ljudskih prava, te Direkcije za evropske integracije i Obavještajno-sigurnosne agencije.

Predsjednik tima je zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak, a njegovi zamjenici su pomoćnik ministra vanjskih poslova Zoran Perković i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.