BiH
3

Prvi put u javnosti dokumenti o sarajevskom Tunelu spasa

FENA
Sarajevski ratni tunel (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevski ratni tunel (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj izložbi u Domu Oružanih snaga BiH, prvi put će nakon 20 godina, biti prezentirane odluke/naredbe političkog i vojnog rukovodstva RBiH koje se odnose na prokopavanje ratnog tunela D-B kao historijski dokumenti koji trajno svjedoče o dešavanjima iz spomenutog perioda.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice prokopavanja Ratnog tunela D-B danas će u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu osim izložbe "Objekat D-B u svjetlu dokumentacije" biti prikazan i dokumentarni film te promovirana fotomonografija o Spomeničkom kompleksu "Ratni tunel D-B".

Ovim događajem bit će zaokružen cjelogodišnji ciklus aktivnosti koje je Fond memorijala Kantona Sarajevo (KS), kao institucija koja brine o ovom spomeničkom kompleksu, organizirao i realizirao u povodu godišnjice prokopavanja i stavljanja u funkciju "tunela spasa" koji je omogućio preživljavanje građana Sarajeva tokom opsade 1992.-1995. godine.

"Inicijalni projekt bio je renoviranje muzejske postavke, zatim "Dani otvorenih vrata" u martu i aprilu, potom utvrđivanje "historijske osnove" (dokument na temelju stručne rasprave) kao jednog od krucijalnih momenata, nakon čega je uslijedio čin obilježavanja dana prokopa tunela 31. jula 1993. godine, a da bi se sve krunisalo današnjom akademijom u Domu OSBiH", kazao je Feni Irfan Gazdić, portparol Fonda memorijala KS-a.

Izložba u Domu OSBiH je zatvorenog tipa, s obzirom na ograničene kapacitete ovog objekta, a radi se o postavci dokumenata koja će biti relocirana u depo Spomeničkog kompleksa Objekta D-B i, ukoliko bude interesovanja, postati stalnom postavkom u određenom prostoru - spomen-sobi u sklopu ovog kompleksa u kojem su izloženi i drugi vrijedni eksponati.

Sarajevski ratni tunel prokopan je tokom opsade Sarajeva 1993. godine ispod aerodromske piste i povezao je teritorije koje je kontrolirala Armija RBiH (Dobrinju i Butmir) pa je tako tunel nazvan "Objekat D-B".

Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 metara, a na nekim dijelovima bio je visok i do 1,8 metara. Kroz tunel su, među ostalim, a putem kablova i cijevi u glavni grad BiH dovođeni električna energija i nafta.