BiH
4

Prvi put u historiji Parlamenta FBiH odbijen dnevni red sjednice

FENA
Nakon što je danas otvorena 28. sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Marinko Čavara, predsjednik Kluba poslanika HDZ-a BiH otvorio je raspravu o dnevnom redu 29. sjednice, govoreći "da je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Tomo Vidović, koji je ovlašten da vodi sjednice, 29. sjednicu zakazao u suprotnosti sa Ustavom i zaključcima Ustavne komisije".

To mišljenje izrazio je Čavara poslije uručenog poziva poslanicima za 29. sjednicu zakazanu za 15. april sa jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlogom ustavnih promjena u FBiH, koji je dostavljen u toku rasprave o dnevnom redu 28. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Uz Prijedlog ustavnih promjena planirano je razmatranje Radnog teksta Nacrta Ustava FBiH i Prijedloga amandmana na Ustav FBiH (predlagač Narodna stranka Radom za boljitak).

"Činjenica je da je Klub izaslanika iz hrvatskog naroda dostavio amandmane na Ustav Federacije BiH, te je bilo očekivano da se o tim amandmanima izjasni Ustavna komisija Doma naroda Federalnog parlamenta i da onda rukovodstvo Doma naroda u kome je predsjedatelj iz reda hrvatskog naroda (HDZ) uvrsti u dnevni red razmatranje tih amandmana, te o ishodu obavijesti Dom naroda da bi mogao te amandmane razmotriti", pojasnio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Tomo Vidović.

Iz nepoznatih razloga, dodao je, rukovodstvo Doma naroda nikada nije htjelo staviti na dnevni red razmatranje amandmana koji su u proceduru dostavili izaslanici iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda.

"To se danas dostavilo mimo Poslovnika u okviru rasprave o dnevnom redu 28. sjednice. Rasprava o sjednici, koja nije u toku ima vrlo neugodne refleksije na ambijent u kojem treba da funkcionira Zastupnički dom Parlamenta FBiH", kazao Vidović.

Smatrajući da su „ovlašteni predlagači, predsjednik FBiH uz saglasnost dva potpredsjednika, Vlada FBiH, većina poslanika u Predstavničkom domu i klubovi naroda u Domu naroda, a da klub neke stranke ne može biti predlagač ustavnih reformi Čavara je naveo problematičnim to što je "Vidović uvrstio prijedloge neustavnih, a ne ustavnih predlagača, kao što je Klub Hrvata u Domu naroda“,

Čavarinu oštru reakciju Vidović je komentirao govoreći da su „prateće blokade formalno pozivajući se na kršenje Poslovnika Ustava FBiH, pri čemu svi oni koji se pozivaju u pravilu krše i Ustav i Poslovnik“.

"Sve što Čavara govori su insinuacije, javna obmana i neprimjereno ponašanje dezavuiranje i prisutnih predstavnika medija, a posebno na taj način i javnosti. Pokušao sam da nametnem dinamiku da do 18. juna ove godine održimo pet redovnih sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i da sustignemo sve zakone koji su u proceduri i da postignemo ažurnost", dodao je Vidović.

Na kraju Vidović je povukao ovaj poziv sa materijalom kazujući da se dostavi poštom, te naglasio da Kolegij ni o čemu ne odlučuje, jer je samo konstituivno tijelo - usklađuje rad i koordinira aktivnosti, a predsjedatelj je onaj koji saziva sjednicu i predlaže dnevni red i potpisuje.

Zatim je zatražena pauza, tokom koje se Kolegij Predstavničkog doma usaglasio da se u nastavku sjednice poslanici izjašnjavaju o prijedlozima za izmjene predloženog dnevnog reda i u konačnici utvrđivanju dnevnog reda 28. sjednice, čime se trebao zaključiti današnji rad Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Međutim, ni to nije pomoglo da poslanici utvrde dnevni red 28. sjednice, jer su Klubovi poslanika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. zatražili petnaestominutnu pauzu s obzirom na to da su, po Čavarinim riječima, „nastali novi momenti na konsultacijama predstavnika Kolegija“.

Zbog činjenice da je Vidović povukao poziv za dnevni red 29. sjednice, Čavara je nakon druge stanke izjavio da prihvata Prijedlog Vidovića, da se prije nastavka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je zakazan za u utorak, 1. april, sastane Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i na službenoj sjednici dogovori sva pitanja vezano za formulaciju dnevnog reda, sazivanje i održavanje ove posljednje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Iako su nakon ovoga poslanici razmatrali utvrđivanje dnevnog reda 28. sjednice, on na kraju nije usvojen.

Ovo je prvi put u historiji Federalnog parlamenta da je odbijen dnevni red.