"Nenasiljem drugačije"
1

Prvi put u BiH obilježen Međunarodni dan nenasilja

Klix.ba
Međunarodni dan nenasilja obilježen je ove godine po prvi put u Bosni i Hercegovini uličnom akcijom u Bihaću.

Obilježavanje Dana nenasilja pod motom "Nenasiljem drugačije“ korodinirala je Udruga RAND, koja je ujedno bila regionalna adresa za nenasilno djelovanje u saradnji s udrugama Mladi za Krista ( Rijeka), Idem i ja (Mali Lošinj) iz Hrvatske i Glas žene ( Bihać).

"Nenasilje je aktivan pristup, tako i obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja bio je poziv na aktivno učestvovanje", saopćio je organizator.

Organizacija "Glas žene“ je na Gradskom trgu u Bihaću imala uličnu akciju na kojoj su djelili promotivni materijal kako bi građane informisali o nenasilju i nenasilnom djelovanju u društvu. Cjelodnevni program u povodu obilježavanja ovog dana vrvio je različitim interaktivnim događanjima uz obraćanje građanima i građankama, ali ne tako da budu pasivni posmatrači.

Organizatori akcije i njihovi volonteri i volonterke su kroz razgovor s građanima i građankama predstavili što znači drugačiji pristup problemima i sukobima u nenasilnom djelovanju i zbog čega je važno "biti promjena koju želiš vidjeti oko sebe u svijetu.“ Ovo je ujedno bila prilika razgovarati na ove i druge teme vezano uz nenasilno djelovanje, razmijeniti mišljenja izraziti slaganja i neslaganja u ozračju tolerancije i poštivanja različitosti.

"Cilj obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja bio je senzibilizirati građane i građanke za nenasilje kao način razmišljanja i način djelovanja, informirati ih o mogućnostima aktivnog nenasilja u osobnom životu kao i u društvenom angažmanu i motivirati da sami traže mjesta i prilike kako bi se osposobili za nenasilno djelovanje", saopćeno je iz organizacije "Glas žene" Bihać.