Mostar
0

Prvi put u BiH izvedena operacija uklanjanja embolusa iz plućne arterije

FENA
Klinička bolnica Mostar
Klinička bolnica Mostar
Na Odjelu za kardijalnu kirurgiju Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice Mostar ovih dana je po prvi put u BiH urađena operacija uklanjanja embolusa iz plućne arterije.

Operaciju su uspješno izveli liječnici Odjela za kardijalnu kirurgiju dr. Ante Bošnjak i dr. Goran Đuzel predvođeni voditeljem odjela dr. Seadom Mulahasanovićem. Tim povodom danas je upriličena konferencija za novinare tijekom koje je dr. Mulahasanović istaknuo kako se pacijent nakon operativnog zahvata dobro oporavlja.

Po njegovim riječima Haris Maksumić (1972) dovezen je iz bolnice dr. Safet Mujić u Mostaru s dijagnosticiranim embolusom. Operacija je izvedena po ugledu na svjetske zdravstvene klinike i pacijentu je u donju šuplju venu ugrađen jedan filter koji sprječava daljnje dolaske ugrušaka u srce. Embolus koji je imao veličinu 7 cm uspješno je uklonjen.

"Kada u krvi nastane embolus, on začepi dovod krvi prema srcu. Zbog toga ovakvi pacijenti često umiru. Ova operacija je ujedno i poruka medicinskim ustanovama u BiH ako imaju pacijente kod kojih je na vrijeme dijagnosticirana ova bolest, mogu ih poslati u Kliničku bolnicu Mostar gdje smo ih spremni prihvatiti i operirati", kazao je dr. Mulahasanović.

Plućna embolija je naglo začepljenje arterije pluća (plućne arterije) embolusom. Embolus je obično krvni ugrušak (tromb), ali to može biti i mast, amnionska tekućina, koštana srž, djelić tumora ili zračni mjehurić koji putuje krvnom strujom dok ne začepi krvnu žilu.

Vjerojatnost smrti od plućne embolije ovisi o veličini embolusa, veličini i broju začepljenih plućnih arterija i općem zdravstvenom stanju bolesnika. Svatko s ozbiljnom bolešću srca ili pluća je u većoj opasnosti od embolije. Osoba s normalnom funkcijom srca i pluća obično preživi ako embolus ne blokira polovicu ili više plućnih žila. Fatalna plućna embolija obično dovede do smrti unutar 1-2 sata.