BiH
346

Prvi put nakon rata: Bošnjaci i Srbi Srebrenice traže smjene zvaničnika, stotine građana na ulici

Piše: I. P.
Foto: Klix.ba/Ilustracija
(Foto: Klix.ba)
Kao što je i najavljeno, danas se u Srebrenici održavaju protesti u znak podrške donedavnom direktoru Doma zdravlja.

Građani danas zahtijevaju da se do 30. oktobra održi Skupština općine Srebrenica i da se povuče odluka o smjeni direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića, da Sud BiH i sudovi Republike Srpske ubrzaju procese krivičnih prijava sa područja Općine te da se smijeni potpredsjednik Skupštine Općine Hamdija Fejzić, inače predsjednik OO SDA.

Na ulici je nekoliko stotina građana koji uprkos kiši zahtijevaju reakciju općinskih vlasti. Građani Srebrenice, Bošnjaci i Srbi, prvi put nakon rata zajedno protestuju i traže smjene

Podsjećamo, na sjednici Skupštine Općine održanoj 23. septembra smijenjen je direktor Nenad Milošević, a na njegovo mjesto postavljen je rendgen tehničar Aleksandar Jovanović.

Ovom potezu, koji je omogućen potvrdnim glasanjem odbornika SDA, SBiH i SDP-a BiH, usprotivio se načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je potom podnio ostavku na svoju dužnost.

"Ja sam pokušao biti na poziciji funkcionalnosti Doma zdravlja koji je neophodan za lokalnu zajednicu, ali su preovladale sujete i lični interesi da se neko smijeni samo zato što su politički odnosi narušeni. SDA se naklonila SNSD-u i to su za mene ozbiljni problemi", rekao je tada Duraković.