BiH
45

Prvi put izvan Francuske "Projekt velikog Pariza" u Sarajevu

FENA
Sarajevo će od 6. do 9. septembra biti domaćin Prvog svjetskog foruma urbanizma, koji bi trebao postati tradicionalno dvogodišnje bijenale na kojem će se okupljati najznačajnija svjetska imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i teritorijalnog uređenja.

Tim povodom, u četvrtak 12. aprila u prostorijama Gradske uprave Sarajeva, bit će održana pres-konferencija na kojoj će gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ambasador Francuske u BiH Roland Gilles i član Organizacionog odbora ovog projekta Almir Šahović predstaviti "Projekt Velikog Pariza", što je glavna tema foruma.

Ovaj projekt koji je inicirao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, i čiju je postavku u glavnom gradu Francuske do sada vidjelo više od 200.000 ljudi, tokom Sarajevskog foruma urbanista bit će prvi put izložen van Francuske, u prisustvu njegovih autora.

Forumu će prethoditi inauguracija ulice Velikog Pariza u Sarajevu 1. juna, za što je izabrana ulica Sime Milutinovića.

Od 1. do 9. septembra kafići, prodavnice i drugi objekti u toj sarajevskoj ulici poprimit će izgled nekih od najreprezentativnijih pariških objekata, najavljeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.