Pozitiva(c) dana
0

Prvi put bez viza u Evropu

Sarajevo-x.com
Konačno smo dočekali i taj dan: redovima pred ambasadama evropskih država u Bosni i Hercegovini došao je kraj! Zbogom namrštenim službenicima u evropskim ambasadama! Zbogom osjećaju da smo manje vrijedni od drugih!

Polovinom decembra, kao i svakog dana, sa sarajevskog aerodroma poletjet će avion sa građanima Bosne i Hercegovine na jednu od evropskih destinacija. Ovaj put svi oni, koji posjeduju biometrijske pasoše BiH, a ima ih preko tristo hiljada, neće se morati maltretirati ni sa osobljem ambasada, niti sa birokratama na graničnoj kontroli. Građani BiH neće se preznojavati i provjeravati da li su slučajno službenici u datoj ambasadi pogriješili datum u pasošu, što im može obezbijediti noćenje na aerodromu ili u zatvoru.

Bh. građani od 15. decembra bez viza u Evropu

No, čini se da je mnogo više od same mogućnosti putovanja (jer za sedmodnevni boravak u nekoj evropskoj državi, plus troškovi puta, plus hrana, itd. potreban je novac) i psihološki relaksirajuće činjenice da nismo u kavezu poput kakvih rijetkih cvjećki, važnije da su, inače krajnje destruktivni donosioci političkih odluka u Bosni i Hercegovini) prevashodno u državnom parlamentu, pokazali kako je dogovor za dobrobit građana - moguć.

Štaviše, optimizmom je naoružan i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović koji je za Sarajevo-x rekao da je sada potrebno posvetiti se reformama koje će Bosni i Hercegovini donijeti kandidatski status u Evropskoj uniji.

Ahmetović: Slijedi nam borba za kandidatski status u EU

Na koncu, možda će ova vijest iz Bruxellesa zaraziti pozitivnom energijom političku elitu koja će se valjda prestati zavađati narod(e) nebuloznim pričama o secesiji, samoopredijeljenju i ko zna čime sve ne.