Valentin Inzko
0

Prvi prioritet u 2011. godini formiranje vlasti

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko istakao je u novogodišnjoj poruci da prvi politički prioritet u sljedećoj godini mora biti formiranje vlasti, jer "građani žele vidjeti vladu koja radi".

"Građani žele radna mjesta i žele da se riješe ekonomski i socijalni problemi zemlje. Građani su takođe glasali za veću vladavinu prava. Podržao bih sve napore usmjerene na to da se oformi koalicija koja će to ostvariti u praksi", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik smatra da postoji jasna potreba da se u 2011. godini ubrzaju i prodube reforme iz programa koji se odnosi na EU.

"Sve političke stranke i lideri prije izbora su podržali proces pristupanja EU. Svi su rekli da namjeravaju da se bore protiv korupcije, da ojačaju vladavinu prava i oporave ekonomiju. To pruža dovoljno prostora za dogovor, a sada postoji prilika koju ne bi trebalo propustiti", istakao je Inzko.

On je napomenuo da političari u BiH treba da iskoriste tu priliku jer će u suprotnom samo oni biti odgovorni za posljedice.

"Želimo da BiH maksimalno iskoristi sve ono što povezuje ljude, stvari koje su iste ili slične, a ne ono što je različito. Razumijevanje manjih razlika i sposobnost zajedničkog života je ono što je činilo i što čini bosanskohercegovačko društvo tako jedinstvenim", rekao je Inzko. 

Visoki predstavnik je naveo da postoji mnogo više stvari koje spajaju ljude nego onih koje ih razdvajaju. 
"Upravo je različitost BiH ono što čini ovu zemlju tako bogatom, tako posebnom i tako jedinstvenom. Ali ova različitost nije teret. Ona je bogatstvo. Politički lideri trebaju shvatiti to, na osnovu toga dalje raditi i istovremeno iskoristiti kao osnovu ono što je zajedničko. A postoji mnogo zajedničkog. Nadam se da ću u 2011. godini vidjeti promjenu u stavovima u ovom pogledu", dodao je Inzko. 

Visoki predstavnik očekuje da se "prekine sa negativnom politikom koja ostavlja stvari na nuli", naglašavajući da osporavanja Mirovnog sporazuma moraju prestati.

"Ne dozvolite nikom da vam kaže da je to nemoguće. Uspjeh u liberalizaciji viznog režima dokazao je da je moguće, i ako se to može uraditi onda se mora uraditi - to je minimum koji očekuju građani ove zemlje", dodao je Inzko. 

On je poručio da će se angažman EU u BiH povećavati u 2011. godini, naglašavajući da je međunarodna zajednica spremna da pomogne na svaki mogući način.

"Ali, suštinske odluke da se krene naprijed moraju doći iznutra iz BiH. Političari i svi oni koji su na bilo kojoj funkciji u ovoj zemlji moraju pokazati i građanima i EU da su sposobni da učine ovu zemlju funkcionalnijom i povedu je naprijed", rekao je Inzko.

Osvrćući se na godinu na izmaku Incko je rekao da je izuzimajući liberalizaciju viznog režima, ostvaren napredak. 
"Širom regiona, zemlje ubrzavaju tempo na njihovom putu ka EU. BiH ne može ostati crna rupa. Politički lideri moraju shvatiti koliko će važne biti sljedeće četiri godine i kakav će uticaj njihovo ponašanje imati na naredne decenije", rekao je Inzko. 

Prema njegovim riječima, "niko u BiH ne želi ponavljanje posljednje četiri godine" zbog čega lideri u BiH moraju iskoristiti ovu šansu za novi početak i vratiti zemlju na put ka EU. 

"U društvu koje je toliko puno različitosti kao ono u BiH potrebno je da možemo poštivati osobu koja je različita od nas, što znači priznati njene potrebe i postignuća. Eksluzivitet nikada nije bio dio tkiva BiH. To nije u prirodi bosanskohercegovačkog društva", rekao je Inzko. 

On je napomenuo da uz tu različitost, svi imaju i različite i jedinstvene talente da ponude društvu, te da ih je potrebno koristiti više u budućnosti, nego što je bio slučaj u prošlosti.

Incko je rekao da je glavni prioritet funkcionalna zemlja, a ne zatvaranje OHR-a.
 
"A to zatvaranje veoma mnogo zavisi od sposobnosti političara u BiH da povedu zemlju naprijed, da potpuno ispune program `pet plus dva`. Do tada visoki predstavnik ostaje u BiH sa svim ovlaštenjima koje su dio njegovog mandata", dodao je Inzko.