Mustafa Mujezinović
0

"Prvi potezi Vlade služe kao šamar"

FENA
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Prvi potezi Vlade Federacije BiH pod vodstvom novog premijera Mustafe Mujezinovića ocijenjeni su dobro od onih koji nam žele pomoći.

Ovo je danas u Sarajevu izjavio novi premijer Mujezinović, govoreći kao gost na Stručnom kolegiju Ministarstva unutarnjih poslova FBiH kojim je obilježen 1. jula, Dan policije Federacije BiH.

Ti potezi trebalo bi da u narednom periodu donesu poboljšanje, ali i "služe kao šamar" koji će nas osvijestiti da štedimo, kazao je Mujezinović. Istaknuo je da se prethodnih godina nije štedilo, već je bilo razbacivanja i nepravdi.

  • Vaša je uloga i ispravljanje tih nepravdi, poručio je Mujezinović okupljenim djelatnicima MUP-a.

Kazao je kako se prihvatio dužnosti federalnog premijera, "koju većina ne bi tek tako prihvatila", jer je vjerovao u ono što djelatnici FMUP-a mogu učiniti na očuvanju sigurnosti i demokratije, a "demokratije uvijek nedostaje".

Djelatnicima MUP-a je rekao da je njihov zadatak ispravljanje nepravdi i grešaka, te da ljudima omoguće da žive dostojanstveno.

Gost na ovom događaju bio je i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, koji je rekao da je došao da čestita ovaj značajni dan djelatnicima FMUP-a, jer su oni garancija lične sigurnosti svakog građanina, jer su u prvom ešalonu borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Pozvao ih je da ostanu dosljedni, neovisni od bilo koje političke opcije, da služe ustavu i zakonima i da na sve ljude gledaju jednako.

Svojim radom djelatnici FMUP-a su afirmirali osnovne principe pravde i vratili povjerenje građana u institucije, ocijenio je Kebo, dodajući kako vjeruje da će posao novog premijera Mujezinovića biti uspješan, te da ćemo "iz recesije izaći kao pobjednici".

Federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić je podsjetio da su organi Federalnog MUP-a nadležni za borbu protiv najtežih oblika kriminala: organiziranog kriminala, terorizma, trgovine drogom i međukantonalnog kriminala.

Za izvršenje tih zadataka djelatnicima MUP-a su pored znanja i istrajnosti potrebni odgovarajući materijalno-tehnički uvjeti, kazao je Alić, navodeći da je zato u proteklom periodu pokrenuto nekoliko značajnih projekata. Među tim projektima su poboljšanje materijalnog položaja policijskih službenika pri FMUP-u, finansiranje nabavke visokosoftisticirane opreme, finansiranje postiplomskog studija za 72 djelatnika i drugo.

Sve te aktivnosti su poduzete u okviru projekta jačanja policije za borbu protiv organiziranog kriminala, jer, upozorava ministar, tom kriminalu se moguće suprostaviti samo dobro organizirani, obučeni i opremljeni policijaci.

Ovoj svečanosti, međutim, nije prisustvovao direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić, što je Alić ocijenio "neprimjerenim". Ministar Alić je, također, rekao da od Miletića nije dobio ni prijedloge imena za godišnje nagrade iz Federalne uprave policije, te su nagrade podijeljenje samo djelatnicima drugih organizacionih jedinica FMUP-a.