BiH
27

Prvi Plenum građana TK na otvorenom: Mora biti kako narod želi

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 200 građana okupilo se danas ispred devastirane zgrade Sodaso na prvom Plenumu građana i građanki TK na otvorenom i performansu "Tu zla više nema". Ujedno ovo je nastavak iskazivanja nezadovoljstva aktuelnim stanjem u državi, a koje je u Tuzli počelo 5. februara.

Učesnici Plenuma TK još jednom su podsjetili na sve zahtjeve koji su upućeni Skupštini TK. Zahtjevi su, kako su zaključili učesnici Plenuma TK, realni i provodljivi te stoga očekuju da će ih zakonodavna vlast usvojiti.

Jedan od inicijatora današnjeg okupljanja, kao i onog 5. februara, bio je Almir Arnaut – Beli, učesnik Plenuma TK i osnivač Udruženja Velika djeca. Istakao je kako su svakodnevna okupljanja građana u BiH znak da vlast mora raditi onako kako narod želi.

"Znamo šta je lokalna i kantonalna uprava, znamo sve. Predložili smo mandatara i istrajat ćemo u tome da buduća Vlada TK bude depolitizovana“, rekao je Arnaut.

Devastiranu zgradu Sodasu građani su prozvali "Spomenikom kulture“, a neki od njih se zalažu da u skorijoj budućnosti ne bude obnovljena kako bi predstavljala opomenu za sve buduće vlade, odnosno kako bi znali šta ih čeka ako nastave izbjegavanje dijaloga sa građanima.

U performansu "Tu zla više nema" nastupilo je nekoliko tuzlanskih bendova, a ugodna subotnje popodne najmlađi su iskoristili za crtanje i pisanje.