BiH
169

Prvi mart traži adrese puštenih osuđenika od Suda BiH

Klix.ba
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart“ uputila je danas dopis Sudu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za pristup informacijama o adresi i mjestu prebivališta/boravišta osuđenih za ratne zločine koji su u ponedjeljak pušteni na slobodu.

Koalicija je zatražila podatke o mjestu boravka Slobodana Jakovljevića, Aleksandara Radovanovića, Branislava Medana, Brane Džinića, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Nikole Andrun, Milorada Savića, Mirka (Špire) Pekeza i Mirka (Mile) Pekeza, koji su ove sedmice pušteni na slobodu.

"Prvi mart" ove informacije traži na zahtjev udruženja žrtava, posebno povratnika na prostor Srebrenice, koji su se javili zabrinuti zbog navodnih okupljanja i proslava oslobođanja 10 osuđenika prošlih noći na Dobraku i u Skelanima kod Srebrenice, rečeno je za Klix.ba u ovoj organizaciji.

"Opravdanost zahtjeva ogleda se u činjenici da Prvi mart okuplja udruženja žrtava, ali i udruženja povratnika, koji žive na području počinjenja ratnih zločina za koja su lica pravomoćno osuđena. Tu je potrebno uzeti u obzir da nisu određene mjere koje bi onemogućile bjekstvo i skrivanje osoba kojima je pravomoćno dokazana krivica, uznemirenost žrtava, povratnika i općenito građana BiH, jer se na slobodi nalaze osobe kojima je dokazana krivica, između ostalog, i za genocid i za učešće u masovnim egzekucijama, sa više od 1.000 ubijenih žrtava", kažu u Prvom martu.

Osobe koje su puštene na slobodu pravomoćno su osuđene za zločin genocida i zločine nad civilnim stanovništvom. Za pojedine je organizirano i slavlje povodom povratka, posebno u Skelanima u općini Srebrenica, kažu nam mještani.

Ovaj prostor se nalazi u pograničnom području na obalama Drine, te će svako naredno oslobođanje značiti i mogućnost da će osobe preći granicu i ostati van domašaja pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, strahuju u Prvom martu.

"Koalicija Prvi mart poziva građane i građanke Bosne i Hercegovine, da iskoriste sve dostupne izvore i informacije, u svrhu zaštite porodica žrtava i povratnika na prostorima počinjenih ratnih zločina za koja su ove osobe osuđene, kako bi se utvrdilo što više informacija o njihovom kretanju i djelovanju, te zaustavila bjekstva u druge države. Ovdje nije riječ o oslobođenim i nevinim građanima, ovdje je riječ o osuđenim ratnim zločincima, počiniteljima masovnih egzekucija i neposrednim učesnicima najvećeg pokolja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata", kažu u Prvom martu.