BiH
0

Prvi mart: RTRS ne može biti nepristrasan dok ga vodi Karadžićev ministar

FENA
Koalicija civilnog društva "Prvi mart" smatra u najmanju ruku neumjesnim tvrdnje koje je RTRS iznio na račun aktivnosti njihove koalicije, a optužbe za "antisrpsku mržnju i izazivanje međunacionalne krize" jednostavno bijednim.

"Djelovanje i aktivnosti 'Prvog marta' imaju za cilj uspostavu društva u kome su svi građani isti i jednaki te u kojem javni medijski servisi ne omogućavaju širenje mržnje i pozive na nove pokolje, kakav je sigurno bio i doček ratnog zločinca Momčila Krajišnika", navodi se u saopćenju.

Dodaju da RTRS ne može nastaviti sa stigmatiziranjem povratnika te medijskog linča svakog njihovog pokušaja građanskog organiziranja, a istovremeno relativizirati zločine, uz pristranost kakvu su pokazali u slučaju govora mržnje na posljednjem srebreničkom sijelu.

"Smatramo, međutim, pozitivnim iskorakom to što je RTRS parole 'Nož, žica, Srebrenica' te 'Oj Pazaru novi Vukovaru, Sjenice nova Srebrenice' okarakterizirala kao govor mržnje u svom saopćenju, što je zaokret u odnosu na ono što vidimo na TV ekranima, čime je potvrdila opravdanost naših zahtjeve za utvrđivanje odgovornosti organizatora događaja na kojim su ovakve poruke bile dijelom zvaničnog repertoara izvođača", objasnili su.

Članovi Koalicije pozivaju Radio-televiziju Republike Srpske da u svom informativnom programu posvete pažnju problemima povratnika koji su spremni pružiti pomoć, ukoliko bi im dostavili kontakt novinara koji bi se mogli baviti ovim problemima, ukoliko zaista žele biti javni servis i pružiti priliku svima da ispričaju svoju priču.

Prema njihovim riječima, Javni servis Radio-televizije Republike Srpske ne može ignorirati slučajeve Nermina Džanića, Nezira Dardagana, Saliha Nožinovića, Munize Oprašić, područne škole u Konjević Polju kod Bratuncu i Vrbanjuši kod Kotor Varoši, kao i mnogih drugih, te mora na dnevnoj bazi raditi za sve građane, jer svi građani plaćaju RTV pretplatu, a ne trošiti više od trećine dnevnog programa na pokrivanje dolaska osuđenog ratnog zločinca.

"Mi u 'Prvom martu' ćemo ostati predani našoj viziji BiH. U više navrata smo bili metom 'nacionalno odgovornog novinarstva' RTRS-a te ne sumnjamo da su poruke koje se šalju prema udruženjima povratnika, izrađene u kabinetu Dragana Davidovića, direktora RTRS-a, koji je bio ministar u Vladi Radovana Karadžića, a čuven je i po svojoj izvedbi 'Spremte se spremte, četnici' koju je pjevao na postrojavanju jedinica vojvode Slavka Aleksića, po izlasku sa Grbavice, 1996. godine", stoji u saopćenju.

Dodaju da im je jasno da je SRT samo promijenio ime, dok su takvi ljudi na čelu javnog servisa te da uređivačka politika samo može i nastaviti ratnu propagandu, za koju niko do danas nije odgovarao, a u kojoj su žene i djeca "do zuba naoružane zelene beretke", intervjuiranje ratnih zarobljenika legitimna novinarska praksa, a masakr na Markalama "ustaško-džihadska podvala".

"Prvi mart" stoga ne nalazi za shodno da nastavi ovu polemiku i dalje odgovora na laži koje dolaze sa RTRS-a, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".