BiH
42

Prvi mart: Hapšenjem Orića nastoje se relativizirati UN-ove rezolucije o genocidu

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon današnjeg hapšenja Nasera Orića u Švicarskoj, koalicija "Prvi mart" upozorava javnost da su potjernice koje je pokrenulo Tužilaštvo Srbije protiv grupe Srebreničana na osnovu domaće istrage organa u Srbiji, povučene iz Interpolove baze međunarodnih potjernica još početkom marta 2014. godine.

Bosna i Hercegovina je tada uputila pismo protivljenja raspisivanju crvenih potjernica u konkretnim slučajevima za grupu Srebreničana koji su se našli na potjernicama, postupajući po osnovu Rezolucije INTERPOL-a iz Dohe donesene u novembru 2010. godine, koja tretira pitanja međunarodne saradnje po potjernicama i zahtjevima nacionalnih tužilaštava, a koje se tiču tužbi za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

"Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenulo je ove i druge istrage protivno uputama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Tu posebno treba imati u vidu da nije postupano prema 'pravilima puta', kojim se predviđa da Haški tribunal može ustupiti domaćem pravosuđu predmete za koje je Tribunal potvrdio optužnicu, ali nije započelo suđenje", saopćeno je iz Prvom marta.

"Ono što je za očekivati da u narednih par dana jeste reakcija državnih institucija Bosne i Hercegovine, koje svakako ne postupaju na ličnoj bazi, već jednako prema svakom građaninu BiH koji bi se našao u istoj poziciji, gdje će iskazati protest zbog posljednjih privođenja u Bernu te uputiti švicarske vlasti o okolnostima u kojima su potjernice pokrenute, a kasnije i povučene", dodaje se u saopštenju.

Navode da "uzimajući u obzir da je cjelokupna sigurnosna aparatura, od ministarstva do nadležnih agencija, pod vodstvom lica koja su nominirana od strane političkih subjekata iz RS-a, a od kojih je za očekivati da će u konkretnom slučaju postupati po zakonu, SNSD i manjinska vlada u RS-u će pokušati slučaj iskoristiti da dokažu da su opozicione stranke 'antisrpske' i da 'ne štite interese RS-a'".

"Istovremeno, hapšenje u Švicarskoj će se iskoristiti kao pokušaj medijskog balansa i relativizacije, u odnosu na postignuti međunarodni konsenzus koji se tiče donošenja rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici koji je najavilo Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske", dodaje se u saopštenju.