BiH
52

Prvi mart: Domovina je respektabilan politički faktor sa pet zastupnika u NSRS

Piše: J. H.
Koalicija organizacija civilnog društva Prvi mart održala je danas godišnju konferenciju članica koalicije, na kojoj su predstavljene smjernice za djelovanje do Lokalnih izbora 2016. godine. Na konferenciji su uručene zahvalnice najzaslužnijim pojedincima.

Sumirani su rezultati rada u protekle dvije godine, prije svega rezultati koji se odnose na uspjeh koalicije Domovina i registraciju birača van države.

"Glavni zaključak je da nakon koalicije Prvi mart, registraciju birača, omasovljavanje biračkog tijela i zaštitu prava povratnika u entitet RS trebaju preuzeti država i resorna ministarstva", kaže Almir Salihović, koordinator koalicije Prvi mart.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, kaže da je koalicija Prvi mart itekako značajna, ne samo za RS, već i FBiH, te državu.

"Lakše nam je sad kad kažemo da imamo pet naših ljudi koji mogu prenijeti naše probleme i pomagat ćemo im u njihovom radu", kazala je Subašić.

Predsjednik Udruženja logoraša Prijedor '92 Mirsad Duratović kaže da će pet zastupnika Domovine u Skupštini RS-a moći napraviti mnoge stvari.

"Mislim da imamo dobar tim koji će u narednom periodu uraditi nešto za dobrobit svih povratnika u RS", kazao je Duratović.

Zastupnik Domovine u Narodnoj skupštini RS-a Adil Osmanović kaže da su uspjeli u onome što su povratnici entiteta Republika Srpska dugo priželjkivali, a to je da se okupi probosanski blok i da ne bude rasipanja biračkog tijela.

"Nažalost, SDP i neke druge stranke nisu učestvovale, ali sa pet zastupnika Domovina je respektabilan politički faktor", kazao je Adilović.

Amer Jerlagić, potpredsjednik Stranke za BiH, kazao je da su u ovoj stranci ponosni na projekat koalcije Domovina.

"Možemo reći da je koalicija Prvi mart opravdala svoje postojanje. Dobili smo načelnika u Srebrenici, sada pet zastupnika u Skupštini RS-a. Da su još neke stranke, poput SDP-a, bile u ovom projektu, danas bismo imali osam-devet zastupnika u NSRS i vjerovatno ne bi bilo vlasti bez predstavnika Domovine", kazao je Jerlagić.

On je dodao da u Vladi RS-a ima osam ministara Bošnjaka i Hrvata koji nisu predstavnici svojih naroda.

Član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić kaže da je Vlada RS-a nelegalna i nelegitimna.

"Najvažniji posao je priprema za lokalne izbore 2016. DF će biti dio zajedničkih lista i imperativ je sačuvati načelničko mjestio u Srebrenici", kazao je Suljagić.