BiH
0

Prvi maj proslavljen širom svijeta

Sarajevo-X
Neum: Mnogi su se uputili i na more
Neum: Mnogi su se uputili i na more
Jučer je u BiH, kao i u cijelom svijetu proslavljen Prvi maj, Međunarodni praznik rada.

Međunarodni praznik rada obilježen je širom svijeta tradicionalnim proslavama, dok se u glavnom gradu Njemačke policija sukobila sa demonstrantima. Više miliona ljudi učestvovalo je na mirnim prvomajskim proslavama širom svijeta, ali u pojedinim gradovima zabilježeni su sukobi sa policijom, a ponegdje je obilježavanje Praznika rada iskorišteno za kritiku američke intervencije u Iraku.

Na 1. maj 1886. godine u Chicagu 340 000 radnika stupilo je u štrajk i obustavilo rad. Radnici su tražili da im vlasnici tvornica povećaju nadnice i skrate radno vrijeme, koje je tada iznosilo 12, pa i do 18 sati dnevno. Proteste je krvavo ugušila policija, a petero radnika osuđeno je na smrt vješanjem. Tri godine kasnije predstavnici radnika iz cijelog svijeta na svom kongresu u Parizu odlučili su da će se svake godine za spomen na taj dan slaviti 1. maj kao praznik svoje borbe i solidarnosti.

Od tada su radnici svake godine 1. maja organizirali priredbe, demonstracije i izlazili na ulice sa svojim zahtjevima da im se poboljšaju uslovi života.