BiH
8

Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa otvoren u Sarajevu

FENA
(Foto: FENA)
Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini otvoren je danas u Sarajevu.

Prateći događaj je simpozij medicinskih sestara za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma.

Kongres je kao višednevni skup otvorio ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

Uz pozdrav učesnicima i gostima, naglasio je njegov značaj za struku čiji predstavnici dolaze iz više zemalja, ne samo iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa, prof.dr. Bećir Heljić, posebno je istaknuo da je ovo prvi kongres čiji je pokrovitelj Ministarstvo civilnih poslova BiH u čijem je domenu i zdravstvo.

Heljić se nada da će u Bosni i Hercegovini zaživjeti ministarstvo zdravstva na državnom nivou a pošto je ovo kongres ljekara, on očekuje najnovije stavove vezane za bolesti endokrinog sistema i dijabetesa koji u procesu liječenja iziskuju multidisciplinarni stručni pristup.

Prof. dr. Salem Alajbegović, predsjednik Kongresa i Udruženja endokrinologa i dijabetologa Federacije BiH, koje je organizator, naglasio je da jednu od intenzivnih aktivnosti ovog udruženja, čija je tradicija duža od 40 godina, predstavlja i ovaj skup. Očekuje, kazao je, kvalitetan doprinos medicinara, kao i to da će farmaceutske kuće podijeliti mišljenje s učesnicima posebno u segmentu odgovornosti prema pacijentima.

Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa trajat će do nedjelje.

Bit će predstavljena 104 naučna rada od kojih 13 iz inozemstva.

Očekivanja organizatora su da svim učesnicima omogući uvid i susret s određenim najaktuelnijim i najvažnijim dostignućima te saznanjima, kako bazičnim tako i onim povezanim sa svakodnevnim praktičnim radom s bolesnicima.

To bi trebalo da doprinese jačoj prevenciji, liječenju i zbrinjavanju endokrinoloških i dijabetoloških bolesnika, očekuje se.

Zdravstvena zaštita oboljelih u Bosni i Hercegovini je na nivou evropske, navode organizatori. Ipak, broj oboljelih od dijabetesa u BiH je u stalnom porastu, uglavnom zbog nezdravog načina života - gojaznosti, izbjegavanja fizičke aktivnosti, stresa i neodgovarajuće ishrane te obroka čija raspoređenost nije funkcionalna, naglašavaju ljekari.

Prema statistici, endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u ishrani su na trećem mjestu i od njih je u 2014. godini umrlo 1.970 osoba.

Procjenjue se da u BiH više od 220.000 ljudi boluje od nekog oblika dijabetsa, najviše od tipa 2.

Najmanje polovina oboljelih od ovog oblika nema postavljenu dijagnozu i nesvjesni su svoje bolesti.

Posebno zabrinjava što je u porastu i obolijevanje od tipa 2 mlađih ljudi, kao i djece u Federaciji BiH, iako je dijabetes tipa 2, karakterističan za stariju životnu dob.

Udruženje endokrinologa i dijabetologa Federacije BiH organiziralo je kongres radi razmjene mišljenja i praksi stručnjaka koji se svakodnevno nose s borbom protiv ovih bolesti.