BiH
0

Prvi kameni blokovi Bosanske piramide Sunca ugledali svjetlost dana

Sarajevo-x.com/PiramidaSunca.ba
Kako je već na početku projekta najavljeno, prvi kameni blokovi Bosanske piramide Sunca ugledali su svjetlost dana, saopštio je Semir Osmanagić na oficijelnoj web stranici Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Završen je četvrti dan najvećeg geo-arheološkog istraživanja ove godine u svjetu. Sa vrhova Bosanske piramide Sunca stižu vrlo uzbudljive vijesti koje potvrđuju da će ovo biti posebno arheološko proljeće i ljeto za Bosnu i Hercegovinu i svijet. Naime, otvaranjem dva sondažna bunara na sjeveroistočnoj strani zidova Bosanske piramide Sunca, ustanovljeno je da se na dubini ispod 1m humusa nalaze dobro očuvani pravilni kameni blokovi breče koji tvore zidove piramide, stoji u saopštenju.

Nesumljivo da je riječ o kamenim blokovima koje je obradila ljudska ruka. Slagani su jedni na druge i tako se dobila kosina piramide. Ovo je do sada najbolji dokaz koji izgledom pokazuje dizajn piramide, nivoa na kojima su slagani kameni blokovi i mjesta njihovog sastava.

Ovim definitivno pada u vodu predpostavka da je ovdje bilo riječ o velikoj kamenoj stijeni koja je kasnije bila dorađivana ljudskom rukom. Nema sumnje da je riječ o kamenim blokovima koje je čovjek klesao u prvim Bosanskim kamenolomima, transportirao ih na ovu lokaciju i gradio piramidu.

Na ovaj način dobijen je konačni materijalni dokaz o postojanju Bosanske piramide Sunca, ističe Semir Osmanagić.

Izvor teksta i fotografija www.piramidasunca.ba.

[SLIKA]1[/SLIKA]

[SLIKA]2[/SLIKA]

[SLIKA]3[/SLIKA]

[SLIKA]4[/SLIKA]

[SLIKA]5[/SLIKA]

[SLIKA]6[/SLIKA]

[SLIKA]7[/SLIKA]

[SLIKA]8[/SLIKA]

[SLIKA]9[/SLIKA]

[SLIKA]10[/SLIKA]