BiH
54

Prvi festival psihologije u Sarajevu: Predstavljanje CRD serije kognitivnih testova

Klix.ba
Jedna od radionica tokom Festivala psihologije bit će posvećena predstavljanju CRD serije Tamare i Mirka Drenovca iz Zagreba koja će se održati 2. oktobra 2015. na Filozofskom fakultetu u 12.00 sati.

Tamara Drenovac, direktorica firme Drenovac d.o.o. koja se bavi proizvodnjom i distribucijom CRD-serije i Mirko Drenovac će predstaviti CRD seriju kognitivnih testova, jedinstven informatički sistem za hronometrijsko mjerenje niza kognitivnih i psihomotornih funkcija. Ovaj sistem se već više od 40 godina koristi u psihološkoj dijagnostici i selekciji ispitanika na različitim područjima (u školstvu, vojsci, policiji, prometu, sportu i dr, te predstavlja visoko pouzdani instrumentarij za naučna istraživanja.

Za razliku od klasičnih psihologijskih testova, testovi CRD serije osim mjerenja parametara konvergentnog induktivnog mišljenja, spacijalne vizualizacije, vizualne orijentacije, učenja i pamćenja, operativnog mišljenja, reakcije na podražaje i drugih, daju informaciju i o dinamičkim osobinama mjerenih kognitivnih funkcija kao što su brzina, stabilnost, snaga (izdržljivost) i pouzdanost odvijanja kognitivnih funkcija, te funkcionalne smetnje u mentalnom procesiranju.

U svrhu promocije psihologije kao naučne discipline, CRD tim će predstaviti rezultate naučnog istraživanja provedenog na onkologiji KBC Rijeka, gdje se primjenom CRD psihologijske laboratorije uočilo ono što nije bilo vidljivo niti na jednom drugom testu ili medicinskoj pretrazi, što je u konačnici rezultiralo ranom dijagnostikom zloćudnih bolesti zbog čega je uspješno spašeno desetak ljudskih života.

Prezentacija će osim prikaza funkcionalnosti CRD serije, hronometrijskih testova kognitivnih funkcija, predstaviti ciljeve, opseg, rezultate iz ranije spomenutog istraživanja.

Prezentaciju CRD - serije održati će Sergej Drenovac, a gost predavač bit će dr. sc. Duška Petranović sa Zavoda za hematologiju, kliničku imunologiju i reumatologiju Klinike za internu medicinu, KBC-a Rijeka.