BiH
114

Prvi dan ramazana i početak posta u subotu 28. juna

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvi dan ramazana i početak posta je u subotu, 28. juna ove godine, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Navodi se da je ramazan deveti mjesec muslimanskog kalendara kojeg muslimani provode u obaveznom postu. Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste ramazan od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo i moralno pročišćenje.

Dan pobjede na Bedru (Lejletu-l-bedr) koji se obilježava u nedjelju, 13. jula, predstavlja sjećanje na 17. dan ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, dogodila prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvećih pobjeda muslimana.

Islamska zajednica u BiH 17. ramazan obilježava kao Dan povratničkih džemata.

Lejletu-l-kadr, Noć Kadr koja pada u srijedu, 23. jula, je noć početka objavljivanja Kur'ana i zato je ova "noć bolja od hiljadu mjeseci".

Također se smatra da se u njoj pišu ljudske sudbine, a muslimani u njoj mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju.

Ramazanski bajram je u ponedjeljak, 28. jula i to je jedan od dva velika muslimanska odabrana blagdana. Bajram označava vjerničku radost zbog posta ramazana, iskazane pokornosti Bogu i duhovnom rastu u mjesecu posta.

Ramazanski bajram traje tri dana. Dan šehida - drugi dan Bajrama je u utorak, 29. jula, dok je odlukom Rijaseta IZ drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida.

Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću IZ u BiH.