BiH
17

Prvi dan na novom poslu: Nazif Mujić zadužio uniformu i alat i počeo raditi

Klix.ba
Najbolji glumac ovogodišnjeg Berlinalea Nazif Mujić danas je počeo raditi u Javnom preduzeću Rad iz Lukavca na poslovima održavanja čistoće gradskih parkova.

Mujić je potpisao ugovor, zadužio uniformu i alat, obavio ljekarski pregled i bacio se na posao. Kako je saopćeno iz preduzeća Rad, Mujić voli prirodu i smatra da će mu ovaj posao u potpunosti odgovarati, a najvažnije mu je što će imati stalne prihode i zdravstveno osiguranje.

"Moja djeca Šemsa, Sandra i Danis dobili su osiguranje preko Ministarstva za ljudska prava, a ja i supruga do danas nismo bili osigurani. Drago mi je što će se to promijeniti i što ću dobiti priliku da radim i izdržavam porodicu. U ovom preduzeću već rade moja braća i žive pošteno od svog rada te tako daju pozitivan primjer Romima", kazao je Mujić ističući da posebnu zahvalnost duguje načelniku Općine Lukavac Dževadu Mujkiću i direktoru Rada Nehrudinu Osmiću.

U menadžmentu ovog preduzeća kažu da Nazif neće imati platu od 1000 KM.

"Za sve radnike u našem kolektivu važe ista pravila. Nazif će imati platu od 512 KM, kao i ostali radnici koji obavljaju iste ili slične poslove. Imat će topli obrok i naknadu za prijevoz, što je ukupno nešto više od 700 KM. Upoznali smo ga o njegovim pravima i obavezama, što je su proisteklo iz važećih zakonskih propisa. Za sada je primljen na određeno, ali se nadamo da će biti uzoran radnik i kolega i da će ostati ovdje za stalno", rekao je Osmić.

Nazif od ponedjeljka planira nastaviti školovanje, a želja mu je da izuči neki zanat.

Nazif Mujić je svojom pričom, koju je ekranizirao bh. oskarovac Danis Tanović, skrenuo pažnju svjetske javnosti na probleme Roma i drugih građana BiH koji nemaju zdravstveno osiguranje i redovna primanja. Predsjednik je jednog udruženja Roma i realizuje projekte kojima će unaprijediti život svojih komšija i sunarodnjaka u naselju Svatovac.