BiH
0

Prvi bosanskohercegovački umjetnik u rezidentnom programu Fondacije Michelangela Pistoletta

Sarajevo-X
Mladi bosanskohercegovački stvaralac Aziz Čeho vratio se u Sarajevo nakon četveromjesečnog boravka u umjetničkoj radionici Cittadellarte, projektu jednog od najprestižnijih umjetnika današnjice Michelangela Pistoletta.

Kao rezultat dugogodišnje saradnje između Fondazione Pistoletto i Projekta Ars Aevi, u periodu od 1. jula do 31. oktobra mladi bosanskohercegovački umjetnik Aziz Čeho boravio je u Bielli, gradu na sjeveru Italije. Tamo je učestvovao u četveromjesečnoj umjetničkoj radionici UNIDEE, koju svake godine organizuje Fondacija Michelangela Pistoletta u njegovom «gradu umjetnosti» (Cittadellarte). Ovaj prestižni svjetski umjetnik, koji je također i jedan od prvih osnivača Kolekcije Ars Aevi i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ovom radionicom omogućuje mladim umjetnicima iz cijeloga svijeta da, kroz upoznavanje raznih kultura i ekspertnih područja, razviju vlastite projekte bazirane na problemima društva u kojem žive i njegovoj pozitivnoj transformaciji.

Za 2005. godinu Ars Aevi je kao selektora pozvao profesora sarajevske Akademije likovnih umjetnosti Stjepana Roša koji je za učešće u ovom rezidentnom programu odabrao Aziza Čehu, apsolventa Akademije na odsjeku za produkt dizajn. Na taj način je po prvi put jedan bosanskohercegovački umjetnik dobio priliku da učestvuje u ovom prestižnom projektu.

Čeho je tokom četveromjesečnog boravka učestvovao na brojnim seminarima i workshopima koje su vodili eksperti iz različitih oblasti, od umjetnosti do ekonomije. Sam Michelangelo Pistoletto bio je veoma zainteresovan za rad mladih umjetnika i uvijek raspoložen za razgovor o njihovom radu i napretku. Mladi stvaraoci su također imali priliku da u sklopu radionice učestvuju u jednom od pratećih programa Venecijanskog bijenala. U toku ovog studijskog boravka Aziz Čeho ostvario je nekoliko video projekta a njegova saradnja sa Fondacijom Pistoletto će se nastaviti u procesu realizacije njegovog slijedećeg projekta, Memento Vivere.