Slučaj "Pelemiš i Perić"
0

Prvi bataljon bez saznanja

FENA
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine svjedok Odbrane prvooptuženog Momira Pelemiša je kazao da nema saznanja da su vojnici Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) bili umiješani u ubistva u Domu kulture u Plici.

Vujadin Savić, svjedok Odbrane prvooptuženog Momira Pelemiša i nekadašnji dežurno-operativni referent pri Prvom bataljonu Zvorničke brigade VRS-a, rekao je da je za dovođenje zarobljenika u Dom kulture u Pilici (općina Zvornik) saznao "slučajno“, pri povratku sa obilaska vojnika na liniji.

Kako je objasnio, nikakav zvanični dokument o pristiglim zarobljenicima u julu 1995. godine nije došao u bataljon.

"Lično mi je Pelemiš rekao da su u Domu kulture u Pilici smješteni zarobljenici. Koliko sam shvatio, Slavko Perić je to rekao Pelemišu, čija je kuća bila vrlo blizu Doma kulture i koji je otišao da vidi zarobljenike“, kazao je Savić, objasnivši da im je rečeno da su zarobljenici iz Srebrenice, te da će biti razmijenjeni.

Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u toj brigadi, Državno tužilaštvo tereti za učešće i ubistvima više stotina Srebreničana u Domu kulture u Pilici, te na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.

Savić je kazao da je za ubistva na Vojnoj ekonomiji Branjevo saznao mnogo kasnije, i to preko medija, te da ne vjeruje da je bilo ko od pripadnika Prvog bataljona učestvovao u tom događaju.

"Tvrdim da pripadnici Prvog bataljona ne bi mogli nikoga ubiti. Mi nismo imali nikakvih saznanja o tome šta se dešava u Domu kulture i na Vojnoj ekonomiji“, kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja Savić je potvrdio da u sjedište bataljona nikada nije stigla naredba za upućivanje vojnika u Pilicu, te da on nikada nije vidio zahtjev za potražnjom municije ili goriva.

"O tome ništa ne znam. Takav zahtjev nisam nikada vidio, a da li je postojao to vam ne znam reći. Ali, činjenica je i da mi komandant, ili njegov zamjenik, nikada nisu polagali račune“, objasnio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar, prenosi BIRN.