Vanredna konferencija
0

Prva žrtva nove gripe u RS-u nije bila hronični bolesnik

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Pacijent iz Foče, koji je prva žrtva nove gripe u RS-u, nije bio hronični bolesnik, a ljekarsku pomoć na Pulmološkog odjelu u tom gradu zatražio je tek šesti dan otkako je obolio, rečeno je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare u Kliničkom centru u Banjoj Luci.

Ovaj tridesetosmogodišnjak preminuo je protekle noći na odjelu intenzivne medicinske njege Kliničkog centra Banja Luka od komplikacija influence H1N1.

Načelnica tog odjela Jadranka Vidović tvrdi da je pacijent pokazao znakove pogoršanja stanja jučer poslijepodne.

U bolnicu u Foči primljen je 20. novembra, sa znacima respiratorne infekcije, ali je urađeni tzv. brzi test na virus H1N1 bio negativan.

Budući da nije bilo poboljšanja stanja, iako je uključena odgovarajuća terapija, pacijent je prevezen u Klinički centar Banja Luka, gdje primljen u veoma lošem stanju, respiratorno ugrožen i s rendgenološkim i drugim laboratorijskim potvrdama o teškoj formi respiratornog oštećenja, koje je jedan od oblika oboljenja od nove gripe.

Da je zaražen virusom H1N1, potvrđeno je nakon konačnog nalaza Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu.

Vidović tvrdi da uprkos svim vidovima terapije kod ovog pacijenta nije bilo oporavka, već se stanje pogoršavalo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a kaže da se postavlja opravdano pitanje da li u ovom trenutku išta znači diferencijacija ili brzi testovi na ovaj virus u situaciji kada se već evidentno javlja i epidemijska slika na ovim prostorima.

Ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj od H1N1 registrovanih do sada je 257.