BiH
634

Prva ženska ekspedicija iz BiH ide na Ande

FENA
(Foto: FENA)
Prva ženska ekspedicija iz Bosne i Hercegovine naredne godine ide na Ande, a cilj je uspon na najviši vrh Huaskaran na 6.768 metara nadmorske visine.

"Ovo je prvi put u istoriji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine, i to će nesumnjivo uticati na razvoj bh. planinarstva i afirmaciju žene u planini i društvu uopšte", rekla je u izjavi za Fenu članica ekspedicije Hasna Smječanin, čije matično Planinarsko-smučarsko društvo "Energoinvest" priprema njihov odlazak na Ande.

A upravo je žena po imenu Annie S. Pec bila prva koja se popela na Huaskaran.

"Ova Amerikanka je 1908. godine prva zakoračila na sjeverni Huaskaran , a tek 24 godine kasnije uslijedio je uspon na 91 m viši južni Huaskaran", kaže Smječanin.

Ande predstavljaju jedan od najviših planinskih lanaca svijeta, gdje je Cordillera Blanca među najatraktivnijim i najljepšim dijelovima tog masiva. Planina Huaskaran je najviša planina Perua, a ujedno i najviša planina tropskog pojasa planete Zemlje. Sa 6.768 metara nadmorske visine, Huaskaran predstavlja sjeverni dio lanca i to je šesta najviša planina Južne Amerike. Planina ima dva vrha, a to su sjeverni (6.655 m) i južni (6.768 m) Huaskaran, koje dijeli sedlo La Garganta (6.100 m), koje je ujedno i mjesto zadnjeg logora za završni uspon na oba vrha.

Ekipu, koja se priprema za Huaskaran, sačinjava sedam vrhunskih planinarki iz različitih planinarskih društava. To su: Hasna Smječanin, Sanja Mitrović, Emira Hukić (PSD Energoinvest), Dženita Merdan (PD Igman), Aida Mujić (No Comment), Daliborka Strika i Lejla Terzić (PD Željezničar). Sve one imaju dugogodišnje planinarsko iskustvo, koje je stečeno na usponima u Dinaridima, Alpama, Kavkazu i dalekim Himalajima. Većina ih je prošla alpinističku obuku u okviru «Sarajevske škole alpinizma», neke su certificirani planinarski vodiči i sposobni turno skijaši, a sve ih veže ljubav prema planinskim ljepotama.

Na pitanje kako je nastala ideja o organizaciji jedne ovakve ekspedicije, Smječanin kaže da se to dogodilo spontano tokom brojnih zajedničkih boravaka u planinama.

"Definitivna odluka za realizaciju ovog događaja, izbora planine i vrha, donesena je kada je istaknuti bh. alpinist Dragan Ilić Blacky, prihvatio ulogu vođe ekspedicije. Organizator ovog važnog projekta, značajnog za afirmaciju ženskog planinarstva u BiH je Planinarsko-smučarsko društvo 'Energoinvest' iz Sarajeva. Zahvaljujući entuzijazmu njegovih članova realizovane su mnoge aktivnosti na afirmaciji planinarstva, počevši od organizovanja brojnih planinarskih izleta, tura i pohoda, afirmacijom planinarstva među mlađom populacijom, učešća u osnivanju Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, do raznih volonterskih akcija, no ovaj događaj je najznačajniji angažman", pojašnjava Smječanin.

Ekspedicija će se realizovati u periodu suhe sezone u Andama s trajanjem od mjesec dana. Uspon na Huaskaran predstavlja težak i zahtjevan psihofizički poduhvat. Za uspon je potrebna izuzetna fizička spremnost i adekvatna aklimatizacija. Osnovne alpinističke vještine su potrebne za savladavanje određenih dionica uspona posebno pri kretanja po glečeru, kao i na opasnosti od lavina.

"Sve članice ekipe će proći kroz zahtjevne pripreme u toku ove zime i proljeća na bh. planinama. Ove pripreme podrazumijevat će samostalno savladavanje tehničkih poteškoća uspona, vježbe bivakiranja, kao i vježbe na sticanju fizičke kondicije i snage za uspon", kaže Hasna Smječanin u razgovoru za Fenu.

Na pitanje kako će osigurati novac za realizaciju ovog pothvata, ona kaže kako članice ekspedicije vjeruju da će potencijalni sponzori prepoznati važnost ovog projekta i pomoći pri realizaciji ovako važnog projekta za bh. planinarstvo.