BiH
0

Prva tužba protiv države za genocid

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pod naslovom "Srbija čeka na presudu suda UN-a po tužbi za genocid" londonski Guardian piše da će najviši sud UN-a odlučivati u ponedjeljak prvi put o takovm slučaju otkako je usvojena konvencija o genocidu prije skoro šezdeset godina.

Presudu, koja se očekuje nestrpljivo, donijet će sudsko vijeće sastavljeno od 16 sudija - i presudom protiv tuženog, na koju ne postoji pravo žalbe, Srbija bi postala prva zemlja u historiji kojoj je sud izrekao presudu da je vršila genocid.

Guardian prenosi i mišljenje jedne beogradske studentice da bi odluka suda da je Srbija izvršila genocid kod nje izazvala osjećaj stida - kao i uvjerenje jednog od lidera SRS-a Aleksandra Vučića da Međunarodni sud pravde kotrolira SAD i da zato ne treba da čudi ako tuženi bude proglašen krivim u ovom slučaju.

Independent najavljuje očekivanu presudu Međunarodnog suda pravde u mnogo kraćoj vesti kao historijsku, i navodi da bi presuda protiv Srbije omogućila BiH da traži milionsku odštetu za smrt oko sto hiljada ljudi ubijenih tokom rata u BiH u prvoj polovini prošle decenije.