BiH
0

Prva sjednica ESV-a FBiH sa novom delegacijom Vlade FBiH

FENA
Ekonomsko socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu predložilo Vladi FBiH da formira interresornu radnu grupu koja će u narednih deset dana uspostaviti kontakte sa socijalnim partnerima i firmama koje su radile u Libiji da bi se pokušalo iznaći rješenje i prevazišla situacija u kojoj su se našle te kompanije gubitkom libijskog tržišta.

Vijeće je raspravljalo o informaciji o stanju privrednih subjekata iz FBiH koji su izvodili radove u Libiji.

Sjednici su prvi put prisustvovali novoimenovani predstavnici Vlade FBiH u ESV.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj je kazao da informacija nije kompletna jer nisu obuhvaćene sve kompanije koje su poslovale na tom tržištu, te da je potrebno dopuniti da bi se dobila stvarna slika štete koju je prouzrokovala kriza u Libiji.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa je informirao Vijeće da je 17 kompanija iz cijele BiH imalo angažmane u Libiji te da je zbog krize oko 1.000 radnika vraćeno u BiH gdje su kompanije pojedinačno pokušale riješiti njihove probleme.

Po njegovim riječima, od nadležnih institucija se očekuje da omoguće firmama angažmane na poslovima u BiH u sektorima energetike i cestogradnje i iznalaženja poslova na drugim tržištima.

Direktori Energoinvesta Džemail Vlahovljak, Hidrogradnje Semin Mašić, te Kompanije Širbegović Faruk Širbegović kazali su da kompanije trpe velike štete zbog obustave radova u toj zemlji i gubitka poslova, a poseban problem predstavljaju radnici koji su vraćeni iz Libije i trenutno su bez posla.

Zamjenik premijera FBiH Jerko Ivanković-Lijanović najavio je da će Vlada FBiH na sjednici u četvrtak razmatrati stanje ovih firmi da bi sagledali šta može učiniti da se ublaže posljedice štete.

ESV je, razmatrajući Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom predložilo da se što prije održi zajednički sastanak između resornih institucija i kompanija radi postizanja što kvalitetnijeg rješenja u njegovoj primjeni.

Predloženo je da se suspenduje javni oglas za dobijanje dozvole operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, te da se oglas objavi ponovo nakon obavljenih konsultacija.

Razmatran je i finansijski plan ESV za 2011.godinu . Za rad ovog tripartitnog tijela u budžetu za ovu godinu predviđeno je 190.000 KM, što je znatno umanjenje sredstava u odnosu na prošlogodišnje i pored toga što je izmjenom Sporazuma o ESV došlo do povećanja broja njegovih članova (sa 15 na 21).

Naredna sjednica ESV zakazana je za 26. april, i na njoj bi, među ostalim, trebao biti razmatran program rada Vlade FBiH.