BiH
163

Prva samostalna ronilačka akcija FUCZ: Iz Bune u Blagaju izvučena granata

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U mjestu Blagaj je u rijeci Buni prije desetak dana pronađena haubička granata kalibra 122 milimetra. Zakopana je na dubini od dva metra, a pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su prvi put izveli samostalnu ronilačku operaciju izvlačenja eksplozivnog sredstva.

Sead Vrana, šef Odsjeka za eksplozivna sredstva, ujedno i vođa operacije i tima čiji je cilj izvlačenje haubičke granate iz rijeke Bune te otklanjanje opasnosti po građane Blagaja, s obzirom na to da bi granata, ukoliko bi došlo do detonacije, za saobraćaj onesposobila most koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Granata se nalazila na dubini od dva metra, a na površinu je izvučena klasičnim zaranjanjem uz pomoć operativaca na kopnu.

Pronalazak eksplozivnog sredstva su prije 10 dana prijavili mještani Blagaja, a nakon što je FUCZ izvršio primarno izviđanje, utvrđeno je da eksplozivno sredstvo ne može biti uklonjeno bez zaranjanja.

U operaciji su učestvovala dva ronioca, dva pirotehničara i specijalizirano ronilačko vozilo. Akcija je izvedena u dvije faze: ronioci su na dnu Bune zavezali eksplozivno sredstvo, a drugi tim ga je izvukao u čamac i prenio na kopno, nakon čega će biti predat timu za uništavanje eksplozivnih sredstava koji će ga skladištiti i uništiti u ponedjeljak.

Ovo je prva samostalna ronilačka operacija FUCZ, budući da su do sada ronioci radili uz prisustvo instruktora i idealna je prilika da se primijene stečena znanja i vještine i otkloni opasnost po mještane.