BiH
0

Prva regionalna konferencija u Srebrenici - Mladi za mir

Sarajevo-x.com
Srebrenica
Srebrenica
U srijedu, 17.02.2010 (srijeda) u Sali Općine Srebrenica sa početkom u 11 časova, predstavnici domaće vlasti poput gospodina Proke Dragosavljevića, ministra za Porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, načelnika Općine Srebrenica Osmana Suljića te međunarodne zajednice, poput predstavnika Delegacije Evropske komisije u BiH, Ambasade Republike Mađarske, OSCE Misije, kao i bh. civilnog društva akcentiraće pitanje života i suživota mladih u BiH, posebno Srebrenici, Vlasenici i Bratuncu.

Organizator konferencije "Mladi za mir“ CARE International sa lokalnim partnerima predstaviće istraživanje uslova života mladih u istočnoj Bosni i Hercegovini, iskustva u omladinskom radu te postaviti pitanje daljeg rada sa ovom populacijom te kako i kome adresirati daljnja pitanja i izazove omladinskih mirovnih inicijativa.

Podsjetimo, svijest da su prava mladih ugrožena; nedostatak kvalitetnog suživota između mladih različitih etničkih identiteta izvan škole; nesiguran socijalni ambijent te porast različitih vidova nasilja...samo su neki od rezultata istraživanja stavova mladih iz Bratunca, Vlasenice i Srebrenice koji će biti po prvi put prezentirani široj javnosti na ovoj konferenciji.

Vrijednost događaja poput ovog raste ako se sjetimo da je generalni stav mladih u BiH (čak 73 posto prema Analizi položaja mladih i omladinskog sektora u BiH Komisije za koordinaciju pitanja mladih) da žele napustiti državu te da ne vide nikakvu budućnost u BiH.

Stoga, pozivamo Vas da medijski popratite ovaj događaj i date podršku ovoj i budućim inicijativama mladih u okviru trogodišnjeg projekta Mladi za Mir!

Zainteresovanim predstavnicima medija CARE International će obezbijediti prevoz do i sa konferencije (Sarajevo-Srebrenica-Sarajevo) na dan 17.2.2010!

Sva pitanja i informacije o projektu i konferenciji, te načinu učešća na konferenciji slobodno uputite našim partnerima za medijsku promociju, Udruženju INFOHOUSE (Dženana Alađuz) putem telefona 033 658 953, 066 805840 ili putem e maila [email protected]