BiH
0

Prva redovna sjednica aktuelnog saziva Predstavničkog doma FBiH

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prva redovna u aktuelnom mandatu, najavljena je za danas.

Kolegij Doma je usaglasio da u prijedlogu dnevnog reda, dogovorenom ranije, bude i strategija srednjoročnog razvoja poljoprivrede u FBiH za period 2015-2019. godina.

Predsjedavajući Edin Mušić rekao je da će sjednica biti i prilika novoimenovanim poslanicima da kao i kolege iz prethodnih saziva postavljaju pitanja Vladi FBiH i drugim odgovarajućim institucijama o pojedinim stvarima ili pojavama u društvu o kojima žele znati više ili riješiti vlastite nedouimce.

Bit će također mogućnosti za podnošenje poslaničkih inicijativa, što je uobičajena praksa u svim sazivima Parlamenta.

Aktuelna vlada FBiH povukla je privremeno iz parlamentarne procedure pojedine zakone predložene iz prethodne vlade, a predsjedavajući Doma kaže da nijedan od tih akata još nije ponovno vraćen Parlamentu.

Stoga je u dnevnom redu najavljenom za danas jedan od zakona čije povlačenje Vlada nije tražila.

To je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poštanskom prometu FBiH, predložen po hitnom postupku.

Izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta FBiH, kao i informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu FBiH na dan 31.12.2013. godine, također su najavljene teme među brojnim ostalim tačkama dnevnog reda.