BiH
0

Prva procjena PARP-a BiH u sjedištu NATO-a u Briselu

FENA
Brisel
Brisel
Zamjenik ministra odbrane BiH i šef delegacije BiH za PARP procjenu (Proces planiranja i revizije - Partnership for Peace Planing and Review Process) Igor Crnadak otputovao je danas u Brisel gdje će u sjedištu NATO-a prisustvovati sastanku Političko- vojnog upravnog odbora NATO-a u vezi s procjenom PARP BiH dokumenta.

Radi se o dokumentu u kojem su definirani partnerski ciljevi za Bosnu i Hercegovinu vezani za politiku odbrane, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, te odnos sistema odbrane BiH i NATO-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ovo je prvi put da se vrši PARP procjena na kojoj će naša delegacija omogućiti partnerima i predstavnicima 26 država članica NATO-a uvid u stanje sistema odbrane, utvrditi partnerske ciljeve i prioritete saradnje s NATO-om.

Također, ovo je prilika da se nivo odnosa između BiH i NATO-a podigne na viši nivo, a u svjetlu održavanja narednog samita NATO-a u Bukureštu.

Ovo je za Bosnu i Hercegovinu prvi PARP ciklus, a radi se o procedurama kroz koje su prolazile sve zemlje - aspiranti za punopravno članstvo u NATO-u, saopćeno je.