BiH
41

Prva posjeta BiH: Baronesa Anelay razgovarala sa žrtvama silovanja u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Specijalna predstavnica premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima baronesa Joyce Anelay susrela se danas s predstavnicima šest nevladinih organizacija u Medici Zenica gdje su razgovarali o aktuelnom stanju žrtava silovanja u BiH te načinima pomoći.

Predstavnice Medice Zenica, Udruženih žena Banje Luke, Centra Viva žene Tuzla, BIRN-a, TRIAL-a i PCRC-a danas su sa Anelay razgovarali o načinima adekvatne pomoći te su je upoznali o aktuelnoj situaciji, a razgovarala je i sa žrtvama silovanja.

"Zadovoljstvo mi je što sam u BiH i što imam čast da se lično upoznam i razgovaram sa hrabrim ženama. Zadovoljstvo mi je što sam s predstavnicima organizacija što godinama pomažu žrtvama da se otvore i ispričaju svoju priču i svoje probleme", kazala je Anelay.

Ona je istakla da joj prestavlja čast što je Velika Britanija dio projekta pomoći žrtvama seksualnog nasilja u BiH.

"Organizacije sa kojima ću se upoznati rade i pomažu žrtvama u pobjeđivanju svakodnevnih problema. Čast nam je da je Velika Britanija pomogla njihov rad i mislim da ćemo nastaviti podržavati rad koji rješava ove probleme na ovom području", izjavila je baronesa Anelay te dodala da svi aktivno moraju raditi na rješavanju problema. Izrazila je i zadovoljstvo što je BiH prepoznala da postoje i muškarci koji su žrtve silovanja.

Predstavnica udruženja Udružene žene iz Banje Luke Nada Golubović je kazala kako je bitno da žrtve dobiju kompenzaciju i da se nastavi pričati o ovom problemu.

Direktorica Medice Sabiha Husić je istakla da je ohrabruje činjenica da se pokazuje solidarnost prema žrtvama seksualnog nasilja te da, iako je rat završen, priča o tome ne smije biti zaboravljena.

"Ovo daje snagu da nastavimo raditi, da mnogi rade iz naših iskustava i da se nikome ne ponovi. Vjerujem da će naša vlast ovo pitanje ozbiljnije shvatiti i da će nam pomoći u rješavanju naših problema", zaključila je Husić.