BiH
72

Prva pobjeda u Brazilu: Školarci koji su predstavljali Zmajeve i BiH najbolji na takmičenju

Piše: D. Brkić
Leila Hadžić i Muris Halilović iz Tuzle su krajem prošlog mjeseca zamoljeni da učestvuju u realizaciji školskog projekta u školi Dr. Jacob Kroeff Neto iz Novo Hamburga u Brazilu.

Oni su, u sklopu tog projekta, od brazilskih školaraca, koji su imali zadatak da publici prezentuju BiH i naše Zmajeve, dobili pitanja o tome u kakvoj će opremi nastupiti reprezentacija BiH, koja su tradicionalna jela, kakvi su festivali u BiH, kakva su djeca u BiH...

Mladi Tuzlaci su na pitanja odgovarali tekstualno uz prilaganje odgovarajućih fotografija, a za potrebe školaraca iz Brazila snimili su i kraći video snimak vožnje biciklom kroz Tuzlu.

Leila i Muris su očigledno sjajno odradili svoj zadatak, jer su školarci koji su predstavljali BiH u Brazilu bili najbolji na takmičenju.

"Upravo smo dobili informaciju kako su učenici koji su prezentovali BiH osvojili titulu sa 9.114 poena, dok slijede učenici koji su prezentovali Honduras sa 8.214 poena i Kostariku sa 8.210 poena. Kao pobjednici, kako su mi rekli, dobili su novo školsko igralište, baštu i nekoliko bicikala“, kaže Muris Halilović.

Sudeći po fotografijama u Novo Hamburgu se s tribina orilo "Bosnia, Bosnia"... Školarci su nesumnjivo dali sve od sebe, jer su pored znanja o zemlji koju prezentuju morali i na "bojnom polju“ da pokažu svoje vještine.

Također, školarci iz pobjedničke škole obećali su kako će svim srcem navijati za Zmajeve na Mundijalu u Brazilu.